17 Ağustos 1999 yılında yaşanan ve ülke tarihimizin sonuçları itibariyle en acı depremlerinden biri olan 7.4 büyüklüğündeki Gölcük Merkezli depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Binlerce insanın can verdiği 17 Ağustos Marmara depreminin 21. Yıl dönümü nedeniyle Düzce ve depremin vurduğu diğer illerde anma programları düzenlenecek.

Türk Kızılay, yüzyılın felaketi olarak da adlandırılan 17 Ağustos depreminin yıldönümünde düzenleyeceği farkındalık çalışmalarıyla, hem kaybedilen canların unutulmadığını gösterecek, hem de afetlere hazırlıklı ve dirençli bir toplum olma zorunluluğuna dikkat çekecek.

Yirminci yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Marmara Depremi’nin 21. yılında Türk Kızılay bir dizi farkındalık çalışması ve etkinlik yapacak. 16 Ağustos’ta Düzce, Hendek ve İzmit’te bir araya gelecek Kızılaycılar, depremden en çok etkilenen güzergâhlar üzerinden geçerek Sakarya’ya kadar pedal çevirecekler. Pandemi nedeniyle sembolik sayıdaki Kızılay gönüllüsü bisikletçi, yol boyunca da deprem çantasının bir parçası olan düdüklerle deprem gerçeğine dikkat çekecekler.

17 Ağustos’ta ise Kızılay İstanbul Büyükşehir Şube Başkanı Kadem Ekşi’nin moderatörlüğünde Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, binlerce Kızılaycıya çevrimiçi olarak afetlerden korunma ve güvenli yaşam eğitim verecekler.

 Kızılay’ın çok sayıda gönüllüsü ve aktif personeliyle büyük depremin 21. yılında yaşanan acıların unutulmaması ve yaşananlardan dersler çıkarılarak benzer acıların bir daha yaşanmaması için bölgede sahada olacak. Hem anma etkinliklerinde, hem de eğitim çalışmalarında Kızılaycılar faaliyet yürütecek.

“ BU GERÇEKLE YAŞAMAYA MECBURUZ”

Kendisi de Marmara Depreminde bir doktor olarak arama kurtarma ve sağlık desteği çalışmalarında yer alan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, depremin ülkemizin gerçeklerinden biri olduğunu hatırlattı. 17 Ağustos Depreminin yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınlayan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık şunları şöyledi:

“Afetler maalesef ülkemizin bir gerçeği. Ülkemizde 30’dan fazla afet çeşidini görmek, yaşamak mümkün. Afetlere karşı en etkin mücadele ise afet öncesi yürütülen eğitim ve farkındalık çalışmalarıdır. Marmara depreminin yaşandığı 1999’dan bu yana Türk Kızılay ve diğer ilgili kurumlarımız afetlere hazırlık konusunda çok yol kat etti. Artık daha hızlı hareket ediyor, yaraları daha hızlı sarabiliyor, hayatı daha hızlı normale döndürebiliyoruz ülke olarak. Ancak özellikle afet öncesi yapılması gerekenler ve afetlere dayanıklı yapılaşma konusunda hala istenilir seviyede değiliz. Toplum tabanlı afet yönetimi çok büyük bir önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle Kızılay, 2030 stratejisinin büyük bölümünü afetle mücadeleye toplum katılımını sağlamak ve toplumsal dayanıklılığı artırmak başlıklarına ayırdı. Her türlü afetin üstesinden ancak ne yapacağını bilen bireylerden oluşan bir toplumsal yapı ile gelinebilir.

Kızılay Gönüllüleri de depremlere karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bisikletleriyle 17 Ağustos Anma Turu düzenledi. Düzce’den başlayarak deprem felaketinin vurduğu Sakarya, İzmit, Kocaeli ve Gölcük illerine pedal çevirecek olan Kızılay Gönüllüleri, bugün Anıt Park’tan Kızılay Düzce Şubesi yöneticileri tarafından uğurlandı.

Kızılay Gönüllülerinin depremin 21. Yıl dönümünde Gölcük’te düzenlenecek olan anma programına katılacaklar.

HABER: Savaş ARI