Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Cildiye Polikliniği’nde dermatoloji uzmanı olarak görev yapan Eda Haşal, tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgının cilt hastalıklarıyla hatsaneye başvurularda bazı değişikliklere neden olduğunu belirtti. Özellikle maske ve eldiven kullanımının hayatın bir parçası haline gelmesiyle birlikte vücudun yüz ve el kısımlarında bazı enfeksiyonların meydana gelebileceğini aktaran Haşal, vatandaşlara doğru maske kullanımı ve evlerinde kendilerine uygulayabilecekleri bazı tüyolar verdi.

Koronavirüsle birlikte artan cilt rahatsızlıkları…

Uzun süre maske kullanımıyla birlikte yüz kısmında sivilcelenme rahatsızlığıyla gelen şikayetlerin çoğaldığını aktaran Haşal, “Aynı şekilde o bölgede egzama ataklarının da arttığını görmekteyiz.  Bunun nedeni maske taktığımızda nefes alıp verdiğimiz o nemli ortamdaki değişiklik bakteriyel anlamda çoğalmaya sebep oluyor ve bu da var olan akneleri şiddetlendirirken, olmayan kimselerde ise yeni akne oluşumlarına sebebiyet vermiş oluyor. Biz bu sebepten dolayı hastalarımızı görüp tedaviler uyguluyoruz.” dedi

Haşal maske kullanımda ki olumsuzları önlemek için vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Hastalarımız bunu önlemek için, gün içerisinde maske değişimi yapabilirler, polyester ya da naylon malzemeden üretilmiş değil de daha çok pamuk ve bambudan üretilmiş maskeleri tercih edebilirler. Aynı zamanda akşamları yüzlerine soğuk uygulamalar yapıp ılık suyla pansuman yapabilirler. Bunun yanında da su bazlı nemlendirici kremler de uygulayabilirler.  Gün içerisinde fırsat bulabilirlerse 10-15 dakika maskeyi çıkararak yüz bölgesini havalandırmada da fayda var.  Buna rağmen yine aknesi olan ve egzama aknesi geçiren kişilerde, ek tedavilere gerek olabilir o zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurmaları gerekir.” 

“Daha sık el yıkama ve elleri yüze götürmemeyi öneriyoruz”

Koronavirüsle sık el yıkama, eldiven kullanımı ve dezenfektan kullanımından dolayı bazı hastalıkların çoğaldığını kaydeden Haşal, “Bu yüzden biz el egzamalarıyla sık karşılaşır olduk. Böyle durumlarda biz yüzde 70 alkol içeren dezenfektanlar kullanılmasını öneriyoruz ki virüse karşı gerekli önlemi sağlayalım.  Bu duruma özel üretilmiş nemlendirme özelliğine sahip dezenfektanlar var. Hassas ciltli kişiler bu ürünleri tercih edebilir. El yıkama alışkanlığından sonra nemlendirici krem kullanılmasını da öneriyoruz buda atakları önleyecektir.  Eldiven kullanımını biz zaten rutin hayatta kullanımını önermiyoruz zaten. Biz daha çok sık el yıkama ve elleri yüze götürmemeyi öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Vücut gülü korona belirtisi olabilir!”

Koronavirüsle birlikte vücut gülü diye tabir edilen bir hastalığın oldukça fazlalaştığını ve bu hastalığın bazen de koronanın da belirtisi olabileceği noktasında uyaran Haşal, “Koronayla birlikte bizim vücut gülü dediğimiz koronadan sonra başlayan ve hatta koronanın ilk belirtisi bile olan, dökülme tarzında vücutta kırmızı kırmız yuvarlak hafif kaşıntılı bazen kaşıntısız birden olan dökülme tarzlarzını çok sık gördük. Hatta bazen bu hastalığın koronanın ilk belirtisi bile olduğunu gördük.  Bazı hastalarda dirençli kurdeşen dediğimiz, alerjik durumlarda olan arı sokması gibi kabarmalarla oluşan rahatsızlıklarımız da oldu.  En çok bu hastalıkları gördük diyebilirim.” şeklinde konuştu.

“Hastane fobisi oluştu”

Vatandaşlarda salgın sürecinde hastane fobisi oluştuğunu kaydeden Haşal, “Bizim korona sürecinde en çok karşılaştığımız durum hastane fobisi oldu. Normal tedavisine devam eden veya bir rahatsızlığı olup da gelen veya gelmek isteyen hastalarımız hastaneden mikrop kaparım diye gelmediklerini gözlemledik.  Maske, temizlik ve sosyal mesafe kuralına dikkat edildikçe biz çalışıyoruz, o konuda çekinmelerine hiç gerek yok gelebilirler.” diyerek hastalarına kontrollerini aksatmama çağrısı yaptı.

“Kolonya yüz bölgesine sürülmemeli”

Dejenfektan kullanımında seçici olup nemlendirici özelliğe sahip dezenfektanlar kullanılması gerektiğini aktaran Haşal, “Nemlendirici etkisi fazla olan dezenfektanlar pandemi döneminde üretildi. Ben hassas ciltler için bunların kullanılmasını öneriyorum. Kolonya gibi ürünler tahriş etkisini arttırabiliyor, kolonyaları yüz bölgesine sürmek de önerdiğiminiz bir şey değil.  Çünkü yüz bölgesine kolonya sürülüp sonrasın da ise güneş teması yapılırsa bu sefer leke, egzama ve tahriş oluşabiliyor.  Gün içerisinde yüzü yıkamak yeterli olacaktır. El bölgesinde ise daha çok nemlendirici özelliği takviye edilmiş dezenfektanların kullanımı daha uygundur.” diye konuştu.

“Kozmetiğe yönelik hastalar daha az gelmeye başladı”

Koronavirüs hastalığının çıktığı zamandan bu yana kozmetiğe yönelik hastalarda düşüş yaşandığını aktaran Haşal sözlerine şöyle son verdi:

“Koronadan sonra bize kozmetiğe yönelik hastalar daha az gelmeye başladı. Sedef gibi, şiddetli egzama gibi ve sulu yaraları olan hastalarımız gelmeye devam etti ve gelme oranları daha fazla oldu. Kısıtlamaların azalmasıyla birlikte ise yine kozmetiğe dayalı şikayetlerin gelmeye başladığını ve hasta popülasyonun arttığını söyleyebilirim.”

HABER: MUSTAFA KİLELİ