Hava sıcaklıklarının mevsim normallerini üzerinde seyretmesi ve yağış olmaması sebebiyle Hasanlar Barajı’nı besleyen Melendere ve Karadere Melenlerinde su debisinde azalmaya neden olmuş ve doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine gerilemişti.

Su seviyesinin metrelerce çekilmesiyle baraj gölünün altında bulunan balçık alanlar ortaya çıkmış ve kuraklığın boyutu gözler önüne serilmişti.

Sadece Düzce’de değil ülke genelinde kural geçen ayların ardından yoğun yağmur ve kar yağışı alan bölgede karların eriyerek akarsularla birleşmesi barajda doluluk oranının artmasını sağladı.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, barajında doluluk oranın yüzde 100'e ulaştığını, yaz aylarında su sıkıntısı çekilmeyeceğini söyledi.

“ÇİFTÇİLER RAHAT OLSUN”

Barajın bölge tarımındaki önemine işaret eden Öztürk, "Düzce Ovası'nda tarım için sulamada kullanılan tek baraj Hasanlar Barajı'dır. Şu anda bu barajın doluluk oranı yüzde 100'ü geçti. Tabii ki de barajın içinde bulunan fazla su boşaltılıyor. Bu yıl tarımda sulamada pek bir sıkıntı beklemiyoruz. Çiftçiler rahat olabilir, herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğiz. Bilindiği gibi Batı Karadeniz Bölgesi ve bizim ilimiz en fazla yağış alan bölgelerden biri. Kışa girerken bir sıkıntı olmuştu, bu sıkıntı dünya genelinde olmuştu. Şu anda bir sıkıntı beklemiyoruz." diye konuştu.

Öztürk, İstanbul'un su ihtiyacının bir kısmının da barajdan sağlandığını aktardı. Ramazan Öztürk, rezervin bir kısmı tarım arazisi için kullanıldıktan sonra kalanının İstanbul'a içme suyu olarak ulaştırıldığını söyledi.

(AA / ÖNCÜ HABER MERKEZİ)