Düzce Gürcü Kültür Derneği Başkanı Aydın Kubilay ve Yönetim Kurulu üyeleri, Konuralp Antik Kentinde devam eden Arkeoloji Kazı çalışmalarını incelemek için, çalışmaların devam ettiği bölgeye gitti. Yürütülen çalışmalar ile ilgili Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Antik Tiyatro Kazıları Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan’dan bilgi alan Dernek Başkanı ve dernek yöneticileri, kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi varlıklara hayran kaldılar.

İncelemelerin ardından Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzce Gürcü Kültür Derneği Başkanı Aydın Kubilay,  “Üniversite ve Düzce Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün projesini yerinde inceleyelim dedik. Tabi bizle burada bir eser ve tarih yattığını biliyoruz fakat sadece halk dilinde. Üniversitenin bölgeye gelmesiyle beraber o tarihi kurtaracak adımlar da atıldı. Belediye Başkanımız Sayın Bakanımıza, Rektör Hanıma, akademisyenlerimize ve ilgili tüm kurumlara çok teşekkür ediyoruz. Yerinde üyelerimizle birlikte bilgi aldık. Buradaki emekçilerimizi ziyaret edelim dedik. İyi de oldu harika oldu. İnşallah bittiğinde daha güzel bir fotoğraf ortaya çıkacak. Ama mükemmel bir şey. Yıllarca efsane olarak Konuralp, 40 Basamaklar, Üskübü diye bildiğimiz tarihi bir değeri yaklaşık 4 bin yıla kadar tarihinin uzandığı bir bölgede bilgi alalım dedik” diye konuştu.

DOÇ DR. EMRE OKAN: “ÇALIŞMALARI 3 YILDA TAMAMLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Kazı çalışmaları ile ilgili Öncü Haber Muhabirinin sorularını yanıtlayan Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Antik Tiyatro Kazıları Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan, kazı çalışmaları ve restorasyon çalışmalarını 3 yılda tamamlamayı amaçladıklarını söyleyerek,  “Düzce Üniversitesi Yaklaşık 2007 yılından beri buranın danışmanlığını yapıyorum. Buradaki kazılar tabii ki öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yapılıyor. Onun dışında üniversitemizin bilimsel koordinatörlüğünde yapılıyor. Ve iki tane de önemli destekçimiz var. Bunlardan bir tanesi Düzce Belediyesi, diğeriyse Türk Tarih Kurumu. 2020 yılı itibariyle TTK desteğiyle kazılar devam ediyor. 12 aylık kazı statüsünde şu anda burası. 12 ay boyunca sürekli kazıların yapılacağı bir alan. Desteğin olması ve kazı süresinin de 12 aya çıkmış olması buradaki kazıları bitirmenin çok daha hızlı olmasının önün açıyor bizim için. Şu anda net bir şey söylemek zor. Toprağın bize ne göstereceği belli olmaz. Ama 3 yıl içinde kazı ve restorasyonu tamamlamayı planlıyoruz eğer tüm şartlar yerine getirilirse ve her şey yolunda giderse. Çünkü bu tarz büyük yapıların restorasyonu çok zaman alan bir şey. Dolayısıyla biz kazıyı bitirip restorasyonu yapmak yerine kazıyı tamamladığımız bölümün restorasyonuna geçip ikisini eş zamanlı yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“TAPINAK OLMA OLASILIĞI YÜKSEK…”

Bölgede tapınak kalıntıları olduğuna yönelik söylentilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Okan, “O bahsettiğiniz yer muhtemelen kentin Akropolisi. Antik dönemde Akropolis Tanrı’ya adanan yerdir. Yani Tanrı’nın tapınağıdır. Orada bir tapınak kalıntısı olma ihtimali yüksek. Ben görmedim. Bu hikâyeyi de siz söyleyince öğrenmiş oldum. Tapınak olma ihtimali yüksek çünkü bir kentin en yüksek yeri genelde Tanrı’ya ait olan kutsal alandır. Bakmak görmek lazım. Şu anda bir şey söyleyemem” ifadelerini kullandı.

Haber: Savaş ARI