İl olduğu 1999’dan bu yana sürekli büyüyen ve zaten coğrafi özellikleriyle basık bir bölgede kurulan Düzce araç sayısının artması, sanayideki kontrolsüz büyüme, lastik yakımı ve doğalgazın yaygın olmaması sebebiyle ısınma amaçlı kömür kullanımı gibi nedenlerle yıllardır hava kirliliği problemiyle boğuşuyor.

En son geçtiğimiz kasım ayında oluşan kirliliğin zirve yapmasıyla Düzce, Türkiye genelinde ‘havası en kirli il’ unvanını aldı. Yaşanılabilir bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken kirlilik değerinin zaman zaman 300’ü aşarak ‘tehlikeli’ sınıfına girmesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Düzce için sağlık alarmı vererek ‘dışarı çıkmayın’ uyarısı yayımladı.

Bu manzara karşısında kirliliğin belirlemek amacıyla çalışmalar başlatıldı ve Düzce genelinde yalnızca bir adet bulunan hava ölçüm istasyonunun sayısı üçe çıkarılmış, buna ek olarak bakanlığa ait iki adet gezici araç da Düzce’nin farklı bölgelerinde ölçümler yapmaya başladı.

Yapılan ölçümler sonucunda hazırlanan ilk raporda kirliliğinin yüzde 25-30’unun sanayi tesislerinden, yüzde 31-36’sının kalitesiz kömür kullanımından, yüzde 23-27’sinin şehir içi araç trafiğinden ve yüzde 21 ile 26’sının atık yağ ve lastik yakımından kaynaklandığı ortaya konmuştu.

VERİLER BU SEFER TERTEMİZ

İl genelinde ölçüm ve numune alım işlemlerine devam edilirken Türkiye’nin en kalitesiz havasının ölçüldüğü kentte insan sağlığı açısından tehlikeli aralıklarda seyreden hava kirliliğiyle ilgili uzun zamandan bu yana ilk kez veriler iyi geldi.

300’LERE ÇIKAN DEĞER 14’E KADAR DÜŞTÜ

Verilerin en tehlikeli seyrettiği Düzce Merkez istasyonunda hava kalitesi 14 olarak ölçüldü. Düzce Belediye istasyonun da ise bu değer 24 olarak kayıtlara geçti. Havasının temizliği ile meşhur Bahçeşehir’de de hava kalitesi 15 oldu. İl genelinde farklı noktalarda ölçümlerine devam eden seyyar istasyonlardan ise 19 ve 23 değerleri geldi.

Hava sıcaklığının ve mevsimsel olayların dalgalı seyrettiği bu günlerde verilerin temiz olarak ölçülmesi soruna kesin çözümü bulunması yolunda umutların yeniden yeşermesini sağladı. Öte yandan hava kirliliği endeksinin önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceği de merak konusu oldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN