Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde bir ilk daha hayata geçirildi. Bir metabolizma hastalığı olan, Çölyak Hastalarının talepleri üzerine, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, hastane yönetimine glütensiz yemek hizmeti verilmesi için talimat verdi.

Bunun üzerine tüm hijyenik şartlar sağlanarak, uygun mutfak koşullarında hazırlanan glütensiz yemekler, Çölyak hastası olan hasta ve hasta yakınlarının hizmetine sunuluyor. 

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bakanlığımız tarafından “Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları ( Tiroit, Osteoporoz, Gut) ve Çölyak Hastalığı Kontrol programı” yürütülmektedir. Ülkemizde Çölyak hastası 250 bin ile 750 bin arasındadır. Bakanlığımız bilgi sistemleri kayıtlarına göre Çölyak hastalığı tanısı alan kişi sayısı 88.655’dir.

Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sisteminin etkilenmesinden dolayı, bu durumu sindirim problemleri (geçmeyen ishal) ve kabızlık, karında şişkinlik ve gaz hissi, ciltte bozulmalar, halsizlik, demir eksikliğine bağlı kansızlık, tiroid yetmezliği gibi belirtilerle ifade eder. Bu belirtiler de Çölyak hastalığının belirtileri olarak karşımıza çıkar.

Gluten; buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıllarda ve bunlardan yapılmış her türlü yiyecekte bulunur.  Bu besinlerin tüketilmesiyle çölyak hastalığı tetiklenir.

Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ve glutenli yiyeceklerin ömür boyu tüketilmemesidir. Glutensiz diyet uygulamasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği görülmektedir.

HABER: Savaş ARI