Düzce Üniversitesi, ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında kozmetik ürünleri ve gıda takviyeleri üretimi süreciyle ilgili Düzce Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Göksu önemli konulara değindi.

Düzce'de yetiştirilmesi mümkün olan pek çok bitkinin kurutulması sureti ile çay olarak tüketilebileceğinin aktaran Doç. Dr. Haydar Göksu, gerek kurutulmadan önce gerekse kurutulduktan sonra bitki yağlarının çıkarılması ile de bu bitkilerin kozmetik sektöründe kullanılmasının hedeflendiğini belirtti.

“Kilo vermemizde de etkili olmaktadır”
Doç. Dr. Göksu bitkisel çay, aromatik yağ ve bitkisel kremlerin insan sağlığına etki eden faydalarını şu şeklide belirtti:

"Bitki içeriğine bağlı olarak, çay olarak tüketilmesi düşünülen bazı bitki veya karışımlar; vücuttaki toksinlerin ve ödemlerin atılmasını sağlayarak vücudu rahatlatmakta, vücudun direncini arttırmakta ve yağ eritici etkilerinden dolayı düzenli tüketildiğinde kilo vermemizde de etkili olmaktadır. Ayrıca bazı bitki yağlarının veya karışımlarının kozmetikte özellikle de kremlerde kullanılması neticesinde, cildin nemlendirilmesi ve ciltteki gözeneklerden toksinlerin atılması ile cildin taze kalması da mümkündür."

“Yüzde yüz doğal içeriklerden”
 Gerçekleştirilen bu çalışmada, Düzce'de doğal olarak yetişen birçok bitki kaynakları sayesinde istenilen hedef ürünlere ulaşıldığını belirten Göksu, "Doğal olarak temin edilen ve özel olarak yetiştirilen; katır tırnağı, papatya, ısırgan otu, karahindiba, nane, sarı kantaron, rezene, lavanta ve daha pek çok bitki uygun sıcaklıklarda kurutulduktan sonra bir kısmı bitki çayı yapımı için ayrılmış, diğer bir kısmı ise bitkisel yağların izolasyonu için ayrılmıştır. Bitkisel yağlar ayrıldıktan sonra geliştirmiş olduğumuz formülasyon eşliğinde yüzde 100 doğal içeriklerden oluşan bitkisel kremlerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bitkisel kremler akredite laboratuvarlarda test edilmiştir. Bitkisel kremler üzerinde gerçekleştirilen dermotolojik testler, mikrobiyolojik testler, stabilite testleri ve koruyucu etkinlik testleri olumlu sonuçlarla raporlandırılmıştır. Ayrıca üretilen bitkisel çay ve aromatik yağlar için akredite olan Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (DÜBİT) Türk Gıda Kodeksi'ne uygun testler yaptırılmıştır." İfadelerini kullandı.

Haber: H. GÜRSOY