Düzce siyaseti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Düzce’nin hava kirliliği sorunu ile ilgili yaptığı konuşmayı ve ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün CHP Lideri’ni ti’ye alan videosunu konuşadursun kent bir yandan çetin kışla mücadele ederken bir yandan da hava kirliliği problemiyle boğuşuyor.

Düzce yine ‘hava’sında değil

Yıllardan beri kronik hava kirliliği problemiyle karşı karşıya kalan ve 2020 yılının 365 gününün 195’inde zehirli havanın esir aldığı Düzce, an itibariyle yeniden ülkenin en kirli havalarının ölçüldüğü kentler arasında ilk sıralarda yer aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Düzce’de ölçüm yapan 3 istasyondan 2’sinde kirlilik seviyesi ‘hassas’ olarak ölçülürken birinde durum ‘iyi’ çıktı.

2 istasyonda ‘hassas’ seviye

Solunabilir sağlıklı bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM10 endeksi Cedidiye Medyanı’ndaki istasyonda 137, Aziziye Mahallesi’ndeki istasyondaysa 117 olarak ölçüldü. Bakanlık hava kalitesinin yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyede olduğunu belirterek dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı. Kentin yüksek bir bölgesinde kalan Bahçeşehir’deki istasyondaysa PM10 endeksi 45 olarak ölçülürken kayıtlara ‘iyi’ olarak geçti.

Sorunun sürekliliği gözler önünde…

Verilerde hava kirliliğinin sürekliliği de bir kez daha gözler önüne serildi. Her saat başı ölçümler yapılmaya devam edilirken Cedidiye Meydanı’ndaki istasyonda son 1 haftada hava kalitesi hiç ‘iyi’ çıkmadı. Aziziye Mahallesi’nde de haftanın yarısı kalitesiz hava solunarak geçti.

Vatandaş etkin önlem ve denetim bekliyor

Düzceliler, hazırlanan ‘Acil Eylem Planları’na rağmen bir türlü önüne geçilemeyen ve ölümcül hastalıklara davetiye çıkaran hava kirliliğiyle mücadelede sonuç odaklı etkin önlemlerin alınmasını ve özellikle kirliliğin 3’te 1’inin oluşturduğu resmi raporlara yansıyan fabrikalara karşı denetimlerin arttırılmasını bekliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN