Türkiye’de ilk görüldüğü tarihin üzerinden 2 yıl geçen yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınında vaka sayılarındaki düşüş sürüyor. 27 Mart günü vaka sayısı 11 bine kadar gerilerken 64 kişi ise salgın kaynaklı olarak yaşamını yitirdi.

3 yılından ardından kısıtlamasız Ramazan öncesi iyi haberler

2019’dan sonra salgın kısıtlamaları olmadan ilk Ramazan’ı geçirmeye hazırlanırken slagındaki iyiye gidiş haftalık 100 bin kişide görülen vaka tablosuna da yansıdı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı 12-18 Mart haftasına ait tabloda illerin büyük çoğunluğundaki düşüş dikkat çekti. En yüksek vaka oranı 628 ile Eskişehir’de, en düşük vaka oranı ise 6,8 ile Şırnak’ta kaydedildi.

Sevindiren düşüş sürüyor

Düzce’de de zirveyi görerek zor zamanlar yaşatan salgından iyi haberler gelmeye devam etti. Hızla azalan vaka sayısı geçen hafta da yüzde 39 oranında geriledi. Önceki hafta yüz binde 260 olan vaka sayısı 160’a geriledi. Vaka sayısında son 4 ayın en düşük seviyesine ulaşıldı.

Günlük vaka çift haneye geriledi

Öte yandan Omicron varyantı etkisiyle 400’ü geçen günlük vaka sayısı da uzun bir sürenin ardından çift haneye geriledi. 12-18 Mart haftasında Düzce’de ortalama 92 kişiye COVİD-19 tanısı konuldu. Hafta boyunca kaydedilen vaka sayısı ise 644 oldu. 

Vefat 392’e yükseldi

Öte yandan Düzce’de neredeyse her gün 1 kişinin ölümüne neden olan salgında vaka sayısındaki sert düşüş vefat sayılarına da düşüş olarak yansıdı. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanları etkilemeyi sürdüren salgın nedeniyle yaşanan son kayıplarla birlikte Düzce’de COVİD-19’un hayattan kopardıklarının sayısı 392’ye yükseldi. Uzmanlar açık alanda maske ve HES kodu zorunluluğunun da geride kaldığı şu günlerin de geride kalması için aşının koruyucu önemini ve salgın kurallarını bir kez daha hatırlattı.

HABER: Mehmet GÜNESEN