Türkiye ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020’den bu yana yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla mücadele ediyor. Alınan tedbir ve kısıtlama kararlarıyla salgın kontrol altına alınmaya çalışılırken 13 Ocak 2021’de başlayan aşı seferliğinde de 133 gün geride kaldı.

Aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle azalan stoklar nedeniyle bir aydır aşı takvimi güncellenemezken hâlihazırda 55 yaş ve üstü vatandaşların aşılanmasına devam ediliyor.

Bu süre zarfında Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 16 milyonu 239 bini ilk doz, 12 milyon 133 bin dozu da ikinci doz olmak üzere Türkiye genelinde toplamda 28 milyon 373 bin doz aşı uygulaması yapıldı.

DÜZCE’DE GÜNLÜK 800 AŞI YAPILIYOR

Bu süreçte Düzce’de toplamda 141 bin doz aşı yapıldı. 79 bin 496 kişiye birinci doz aşısı uygulanırken, 61 bin 549 vatandaşa her iki doz aşıları da uygulanarak aşılama süreçleri tamamlandı. Stokları azalmanın yansıdığı Düzce’de son bir haftada uygulanan günlük ortalama aşı sayısı 800 oldu.

HEDEF HAZİRAN SONU

Çinli SinoVac, Alman BioNTech ve Rus Sputnik-V aşılarıyla toplamda 120 milyon dozluk aşı anlaşması yapıldığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz hafta Türkiye’nin aşı sorunun kalmadığı müjdesini vermişti. Haziran sonuna kadar 20 yaş üstü her vatandaşın aşılanacağını duyuran Bakan Koca, salgınla mücadelede hız kazanılacağını kaydetmişti.

Yakın zamanda söz konusu şirketlerin imzalanan anlaşmalar doğrultusunda aşı sevkiyatına başlamasıyla şu anda 55 yaş üstünde devam eden aşılamada takvimin hızla güncellenerek aşı seferberliğinin hızlanması bekleniyor.