Sindirim sistemindeki erken evre kanserlerin ve poliplerin ameliyatsız bir şekilde çıkarılmasında kullanılan bir yöntem olan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Düzce’de ilk kez Düzce Üniversitesi Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde gerçekleştirildi.

Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edildi

74 yaşında N.Ş. isimli hastanın kolonoskopi taramasında kalın bağırsağında 3 santimetre çapında erken evre tümör tespit edildi. Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Torun ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Tokmak, hastadaki kitlenin büyük olması nedeniyle konvansiyonel endoskopik tekniklerle bütün halinde çıkarılmasının mümkün olmadığına karar verdi. Öğretim üyeleri, hastada bulunan kitleyi ESD işlemi ile 30 dakika süren operasyonla tek parça halinde çıkardı. Hastaya yapılan patolojik incelemede de lezyonun bütün halinde tamamen çıkarılmış olduğu teyit edildi. Ameliyatsız bir şekilde sağlığına kavuşan hasta, aynı gün taburcu edildi.

“Açık cerrahi girişimlerin yerini endoskopik uygulamalara bıraktı”

Konuya ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Torun, teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen branşlardan birinin gastroenteroloji olduğunu anımsattı. Endoskopi teknolojisindeki ilerlemelerle doğru orantılı olarak açık cerrahi girişimlerin yerini endoskopik uygulamalara bıraktığını dile getiren Doç. Dr. Torun, “Endoskopik rezeksiyon teknikleri, sindirim sistemi kanalının erken evre tümörlerinin tedavisinde cerrahiye alternatif olarak geliştirilmiştir.” diye konuştu.

Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD)  yönteminin dünyada ilk kez Japonya'da uygulandığı bilgisini paylaşan Doç. Dr. Torun,  “Halen Japonya, Güney Kore ve Çin’de yaygın olarak, ABD ve Avrupa ile birlikte ülkemizde de nispeten yeni uygulanmakta olan Endoskopik Submukozal Diseksiyon yöntemi ile yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki erken evre kanserler ile kanser riski taşıyan kitlelerin cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavisi yapılabilmektedir.” dedi.

Zaman alıcı ve ekipman gerektiren bir işlem

ESD işleminin konvansiyonel endoskopik yöntemlere göre zaman alıcı ve ekipman gerektiren bir işlem olduğunu ifade eden Doç. Dr. Torun, “Bu tür işlemleri gerçekleştirmek için yüksek çözünürlüklü endoskop, elektrocerrahi sistem, endoskopik bıçaklar, karbondioksit ünitesi, waterjet sistemi, endoskopik silikon başlıklar, uygun enjeksiyon iğneleri, endoskopik koagülasyon forsepsleri, endoskopik klips gibi gelişmiş donanım ve altyapı gereklidir. Bu vesile ile hastanemize yüksek çözünürlüklü endoskopi cihazı ve ilave endoskopik cerrahi ekipmanları kazandıran başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Tıp Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. İdris Şahin, Hastanemiz Başhekimi Sayın Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ve idarecilerimize teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlık ve altyapı gerektiren özellikli işlemlerin hastaların il dışına sevk edilmesine gerek duyulmadan üniversite hastanesinde başarıyla gerçekleştirilmesinin gurur verici olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay da Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Torun ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Tokmak ile tüm endoskopi ünitesi ekibini tebrik etti.