Türkiye’de ilk yeni tip koronavirüs (COVİD-19) vakasının görülmesinin üzerinden 19 ay geçti. Aşılamanın hızlanmasıyla 1 Temmuz’da başlayan tam normalleşmede de 4 ay geride kaldı. Bu süreçte vaka sayılarının katlanarak artmaya başladığı Düzce’den iyi haber geldi. Düzce, kasım ayına vaka sayılarındaki düşüşle başladı.

VAKA SAYISI 210’A GERİLEDİ

Tedbirsizlik, denetimsizlik ve aşısızlığın faturasını ağır ödeyen ve vaka yoğunluğu kritik seviyelere ulaşan kentte günlük ortalama vaka sayılarında 3’te 1 oranında düşüş sağlandı. 300 sınırını geçen günlük vakalar 210’a kadar geriledi.

27 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Son olarak 1 Kasım günü il genelinde 209 kişiye daha COVİD-19 teşhisi konularak tedavi süreçlerine başlandı. An itibariyle tedavilerine evlerinde ve hastanelerde devam edenlerin sayısı 2 bin 413 oldu. Hastalığı ağır geçiren 27 kişinin tedavilerine pandemi yoğun bakım ünitesinde devam edilirken bunlarda tedaviye cevap vermeyen 14’ü ise entübe edildi.

2 GÜNDE, 3 KAYIP

Öte yandan vaka sayılarındaki düşüş eğilimi sevindirse de ölümcül etkisinden bir şey kaybetmeyen virüs nedeniyle Düzce’de can kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Son 2 günde 3 kişi daha salgınla verdiği mücadeleye yenik düşerek hayatını kaybetti. Son vefatlarla birlikte Düzce’de OCVİD-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 252’ye yükseldi.

‘AŞILAMA HIZLANMALI’ UYARISI

Uzmanlar Düzce’de düşüşün hızlanması gerektiğini belirterek vatandaşları başta maske, mesafe ve temizlik kuralları olmak üzere salgın tedbirlerine riayet etme çağrısını tekrarladı. Halen Türkiye ortalaması yüzde 78.5’in çok altında olan en az iki doz aşı olmuş vatandaşların oranının da bu süreçte arttırılması gerekiyor. Düzce’de an itibariyle yüzde 71.6 olan ve yavaş ilerleyen aşılama oranının kısa sürede yüzde 75’i geçmesi ve kentin mavi kategoriye terfi etmesi salgının seyri için büyük önem taşıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN