Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, birçok hastaya yeni bir hayat sunan organ bağışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Organ Bağışı, Bağışçının Yaşamını Riske Atmaz”

Organ bağışında bulunmanın bağışçının yaşamını kesinlikle riske atmayacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Akbaş, organ bağışının beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılabildiğini, beyin ölümünün kriterlerinin de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş yoğun bakım koşullarında konulduğunu dile getirdi.  

 “Organ Bağışına Diyanetin Onayı Olduğunu Hepimiz Bilmeliyiz”

Toplumun organ bağışı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akbaş, “İlgili kişilerden destek almıyoruz, kulaktan duyulan bilgilere daha çok güveniyoruz. Organ bağışının dinen uygun olduğu ve bu konu hakkında Diyanetin onayı olduğunu hepimiz bilmeliyiz. Bunun ticareti yapılmamaktadır.” diye ifade etti.

“Düzce’de Halkın Duyarlılığı Artıyor”
Bugüne kadar Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü’nde 400’e yakın bağışçıdan kayıt alındığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, bunun oldukça iyi bir rakam olduğuna dikkat çekti.  2015-2017 tarihleri arasında beyin ölümü tanısı konulan 17 kişiden yüzde 42’sinin donör olduğu bilgisini veren Akbaş, organ bağışı konusunda Düzce’de halkın duyarlılığının arttığını ifade etti. 2015 yılında beyin ölümü gerçekleşen hastalardan hiçbirinin organ bağışına onay çıkmazken, 2017’de beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 75’inin organlarının bağışlandığını açıklayan Akbaş, bağışta bulunan tüm ailelere ulvi davranışlarından dolayı teşekkür etti.

“En Çok Böbrek Nakline İhtiyaç Duyuluyor”
Türkiye’ de organ naklini bekleyen çok hasta olduğuna işaret eden Akbaş, en çok böbrek organına ihtiyaç duyulduğu, bunu karaciğer ve kalp organlarının izlediği bilgisini verdi.

 “Organ Bağışı Toplumsal Sorumluluktur”

Son olarak organ bağışının toplumsal sorumluluk olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Akbaş, herkesin bu konu hakkında açık fikirli olması ve organ bağışını desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Haber: Y. SEVER