Tam normalleşmeyle birlikte Düzce’de artışa geçen ve son haftalarda zirveye ulaşan vaka sayılarında keskin bir düşüş yaşandı. Geçen hafta 100 bin kişide 514 olan vaka sayısı bu hafta 447’ye kadar geriledi. Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, COVİD-19 salgınında başlayan umutlandıran düşüşü ve son durumu Öncü TV’ye değerlendirdi.

‘Artış hızlı oldu, düşüş ise yavaş’

Dr. Yılmaz, artış oranındaki hızın düşüşte de yakalanması gerektiğini belirterek, “Daha önce açıklanan tabloda yüz binde 500’lerin üzerinde rakamlarımız vardı. Hızlı bir şekilde artış gösterdik. Virüs içimizde çok hızlı bir şekilde yayıldı. Tabii Düzceli vatandaşlarımızı kurallara riayet etmesiyle; maske, mesafe ve hijyen kurallarıyla ve aşılamayla oranlarımız yavaş yavaş aşağıya doğru inmeye başladı. Şu anda düşüşle birlikte yatay bir seyir de diyebiliriz buna. Düşüş devam ediyor. Ama çıkıştaki gibi hızlı değil. Hala virüs içimizde. Hepimizin kurallara uymaya özen göstermesi gerekiyor. Özellikle kapalı alanlarda bir araya geldiğimizde maske ve mesafe kuralına muhakkak riayet etmeliyiz.” sözleriyle Düzcerliler’i hayati tedbirleri uymaya devam etme çağrısı yaptı. 

‘Aşının koruyuculuğunu göz ardı etmeyelim’

Yeni tip koronavirüsle mücadelede olmazsa olmazın aşı olduğunun altını çizen Dr. Yılmaz, “Olmazsa olmazımız aşı. Daha önceki dalgalanmalarda kapanmalar ve farklı tedbirler alınıyordu. Şu anda kazanımlarımız çok üst seviyede. Okullarımız ve üniversitelerimiz açıldı. Tüm iş yerlerimiz faaliyetlerine devam ediyorlar. Bunu sağlayan aşı. Şu anda yüzde 72’ler civarındayız. Düzceli hemşehrilerimizden ben özellikle istirham ediyorum. Yüzde 75’i geçmemiz lamız. Özellikle 2. doz aşı gelmiş vatandaşlarımızın mutlaka sağlık kurulularına muhakkak müracaat etmelerini ve 2. doz aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Ortada çok net gözüküyor. Bu kadar serbest hareket etmemize rağmen hastanelerimizdeki doluluklar geçen seferki dalgalanmalara nazaran çok çok iyi durumda. Biz hasta olan vatandaşlarımıza biz tabii ki her zaman yardımcı oluruz ama aşının bu özelliğini de göz ardı edemeyiz. Önümüzde gözüken bir gerçek var. Hep söylüyoruz. Kapalı alanlarda maskemizi takalım, aşılarımızı olalım, mesafeye dikkat edelim. Şu an için başka bir şeye gerek olmadığını her seferinde vurguluyoruz. İnşallah vatandaşlarımız da buna dikkat edecekler. Hep birlikte bu düşüş devam edecek diye ümit ediyor ve inanıyorum.” diyerek düşüşün tedbirler ve aşılamada hızlanmayla devam edeceğini söyledi. 

‘Hastanede yatanların sadece yüzde 15’i tam aşılı’

Hastanede yatan koronavirüs hastalarının arasındaki aşısızların yoğunluğuna dikkat çeken Yılmaz, “Daha önce söylemiştim. Salgın aşısızların salgını olacak diye. Hastanemize yatışların yüzde 55’i hiç aşı olmamış vatandaşlarımızdan oluşuyor. Aşısı tamamlanmayan vatandaşlarımız da yüzde 30 gibi bir oranı kapsıyor. Yüzde 15 gibi aşılarını yaptırmış vatandaşlarımız var. Ama bunların içinde daha önce 2 doz Sinovac aşısını yaptırmış 3. doz aşısını yaptırmamış vatandaşlarımız da var. Sayın Bakanımız da açıkladı. Türkiye’de 3 milyon civarı 3. doz aşısını yaptırmamış vatandaş var. Hatırlatma dozunu vücudumuzun virüsle mücadele edebilmesi için muhakkak yaptırmamız gerekiyor. Muhtelif spekülasyonlara itibar etmemek lazım. Önümüzdeki tabloya baktığımızda hem hastaneye yatışlar olsun, hem hareket kabiliyetimiz olsun aşının faydası gözle görülür bir şekilde ortada. Vatandaşlarımız e-Nabız’dan takip etsinler. Yatalak hastalarımızın ayağına bir mobil ekiplerimizle haber vermeleri durumunda gidiyoruz.” diyerek vatandaşları aşılamanın ana omurgasını oluşturan aşılamya omuz vermeye çağırdı.

Aşıya ikna için telefon seferberliği

Vali Cevdet Atay koordinasyonunda başlatılan ‘Köy köy mahalle mahalle aşı sefewrberliği’ne ek olarak aşısız vatandaşları telefonla aradıklarını ifade eden Yılmaz, “Ulaştığımız vatandaşlarda ikna oranı yüzde 50’den yüksek. Arkadaşlarımız aşı olmamış vatandaşlarımızı tek tek arıyorlar da. Böyle bir uygulama da başlattık. Bazın vatandaşlarımız Turkovac2ı beklediğini söylüyor. Şu anda 10 ilde 3. Doz olarak Turkovac başladı. Önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşacak. Burada önemli olan aşıyı yaptırmış olmak. Aşının hangisi olduğu çok da öç-nemli değil. Tüm dünya salgınlardan aşıyla kurtulmuş. Gözle görülür, elle tutulur faydaları var. O yüzden aşısı tamamlanmamış tüm Düzceli hemşehrilerimizi sağlık tesislerimize davet ediyorum.” dedi.

Turkovac için büyük kampanya

Son aşamaya gelen Turkovac’la ilgili önümüzdeki dönemde büyük bir kampanya başlatacaklarını kaydeden Yılmaz, “Sputnik aşısıyla ilgili bir açıklama yok. Süreç hâlihazırda takip ediliyor. Kendi aşımızı yaptırdıktan sonra diğer aşıların varlığı veya yokluğu da bizim ülkemiz ilgilendirmemiş olacak inşallah. Kendi aşımızı ürettik, yaygınlaştıracağız. Önümüzdeki süreçte de yerli aşıyla ilgili büyük kampanyalar başlatacağız.” diye konuştu. 

‘Düzce’ye hekim ve branş takviyesi sürecek’

Son münhal kadrolarında Düzce’ye 8 uzman hekim kadrosunun daha kazandırıldığını belirten Yılmaz, “Bizimle birlikte çalışan tüm sağlık çalışanlarımız normal süreçleri yürüttükleri gibi COVİD sürecini de yürüttüler. Ben hepsine teşekkür ediyorum. Çok gayret gösteriyorlar ve bundan sonra da devam edecekler. Biz de onlara zaman zaman takviye yapmaya devam ediyoruz. Bu süreçte hekim takviyemiz oldu. Önümüzdeki süreçte yine olacak. Belki diğer branşlarda da önümüzdeki günlerde de alım gerçekleştirilecek. Sayın Bakanımız bir açıklama yapmıştı. O branşlardaki alımlarla birlikte farklı destekler de olacak. O sürece devam edeceğiz. Geldiğimiz noktada sağlık çalışanı sayımızda artış oldu.” diyerek Düzce’deki doktor ve branş eksiklikleri için çalışmaların devam ettiğini söyledi.  

HABER: Mehmet GÜNESEN