Ekrem Çavuş’un hazırlayıp sunduğu ve her Perşembe günü izleyici ile buluşan “Düzce’de Sağlık Olsun” programı Düzce sağlığının nabzını tutmaya devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Güçlü oldu. Orta kulak iltihabı ve burun tıkanıklığı gibi konuların konuşulduğu programda, izleyicilere hayati uyarılarda bulunuldu.

 

“Bu biraz çocukların yapısından kaynaklanıyor”

Çocuklarda kulak ağrısı hakkında konuşan Prof. Dr. Ender Güçlü şunları söyledi: “Çocuklarda kulak ağrısının ana sebebi orta kulak iltihabı. Bunu çocuklarda çok sık görüyoruz, bu biraz çocukların yapısından kaynaklanıyor. Birincisi üst solunum yolu enfeksiyonlarını çocuklar çok sık geçiriyor. İkincisi de yapı olarak genizdeki boşluğu orta kulakla bağlantısını sağlayan bir kanal var, bu kanal çocuklarda biraz daha iyi işlev görmüyor daha olgunlaşmamış olduğu için kolaylıkla mikroplar burunun arkasından kulağa geçip orta kulak iltihabı yapıyorlar. Orta kulak iltihabı küçük yaştaki çocuklarda sık görülüyor yani hemen hemen orta kulak iltihabı geçirmemiş olan çocuk sayısı azdır. Bazen akıntı olur akıntıdan sonra birden ağrısı geçer tipik olarak böyle seyreder .”

“Sıvı varsa ya bu iltihaplı sıvıdır”

Kulağın içinde olan sıvının akması ne demek sorusuna Prof. Dr. Güçlü şöyle cevap verdi: “Normalde orta kulakta sıvı olmaz. Orta kulakta hava vardır o hava da bizim genzimizden öztaki tüpü dediğimiz kanal vasıtasıyla geçer biz yutkunurken, esnerken o kanal biraz açılır hava girer orta kulağın havası her zaman sabit hava vardır. Sıvı varsa ya bu iltihaplı sıvıdır orta kulak iltihabında gördüğümüz nezle grip sonrasında mikropların yerleşip daha sonra iltihaplı akıntının geliştiği orta kulak iltihabında görürüz bir de orta kulakta iltihap olmadan sıvı toplanması yine çocuklarda çok sık gözüküyor, öztaki tüpü dediğimiz kanalın iyi çalışmamasından dolayı gelişen bir sıvı toplanması diye bir şey daha vardır. Bu da uzun vadede kalıcı değişikliklere yol açabilir. Bu da çocukluk döneminde sık gördüğümüz bir hastalık.”

“Orta kulak iltihabının ameliyatla tedavisi mümkün”

Orta kulak hastalıklarının genelde maddi durumu kötü olan toplumlarda göründüğünü belirten Güçlü şunları söyledi: “Orta kulakta sıvı veya iltihap olduğunda işitme cihazı kullanmıyoruz çünkü ilaçla ya da ameliyatla tedavisi mümkün. Orta kulaktan değil de iç kulaktan işitme kayıplarında onlarda cihaz kullanılıyor. Çocuklar ve doğumdan sonra rutin olarak uygulanan işitme kaybı taraması var. Bu tarama programında işitme kaybı olup olmadığı erken aylarda tespit ediliyor ve önlemler alınıyor.  Orta kulak hastalıkları genellikle maddi durumu kötü olan toplumlarda daha sık gözüküyor. Çocukluk çağındaki orta kulak iltihapları zamanla yeteri kadar tedavi edilmediğinde uzun vadede orta kulakta kalıcı iltihaplar kronik orta kulak iltihapları gelişebiliyor. “

“Burun tıkanıklığı çok sık görülen şikayetlerden bir tanesi”

Burun tıkanıklığı ile ilgili konuşan Güçlü şunları ifade etti: “Burun tıkanıklığı çok sık görülen şikayetlerden bir tanesi. Genellikle en sık sebeplerden bir tanesi burun ortasındaki duvarın eğriliği ve burunda bulunan burun boşluğunun yan tarafında etsi çıkıntılar var bunların şiş olması ya da Burun içinde yakmak zor ben görmedim ama dışarı taşmış olanları kesebilirsiniz fakat hepsini temizleyeceğim derken enfeksiyona sebep olabilirsiniz. Onun dışında çok büyük bir problem oluşturmaz.”

“Burun spreylerini çok sık kullanmamak gerekir”

Burun estetikliği ve rahat uyumak için kullanılan burun spreyleri hakkında konuşan Güçlü şöyle konuştu: “Estetik ameliyatlar genellikle isteğe bağlı olarak oluyor. Sadece görüntü estetik olarak yaptırmak isteyenlere yaptırmayın diyoruz ama yine de talep olunca yapıyoruz. Diğeri zaten nefes alması için yapılması gerekiyorsa hastaya diyoruz ki dış kısmından da düzeltilmesi lazım. O zaman zorunlu hale geliyor ve yapılmasını öneriyoruz. Burnu hemen açan iyi spreyler var. Yani her burun spreyi değil de bunlar özellikle belli bir kullanma süresi var normalde 5-7 günü geçirmemek lazım. Bir süre sonra bunlar etkisini kaybediyor siz de verim almak için daha çok sıkıyorsunuz hatta belli bir aşamadan sonra yanınızda sürekli taşımak zorunda kalıyorsunuz. Böyle bir durum olduğu zaman da ameliyata kadar gidiyor o yüzden biz hastamıza söylerken özellikle de soğuk algınlığı enfeksiyonlarında biz bunları öneriyoruz. Onun dışında genel de hastalarımıza önermeyiz tedavisi zor çünkü.

“Bademcik iltihabının vücuda zararı yok”

Bademcikleri aldırma ve bademcik  şişmesi hakkında konuşan Güçlü şunları kaydetti: “Bademcikleri biz ne zaman alıyoruz. Bademcik enfeksiyonu çok sık olduğunda ya da bademcikler çok büyük boyutlara ulaştığı zaman problem oluşturmaya başladığı zaman alıyoruz. Onun dışında bademcikleri almıyoruz. Mümkün oldukça almamaya çalışıyoruz ama belli bir aşamaya geldikten sonra almamız gerekiyor. Bademcik enfeksiyonu yapan bir tane bakteri var streptokok denilen bir grupta onun belli bir tipi. Bu enfeksiyon bir kere dahi geçirmiş olsa bazen çocuklarda kalp kapakçıklarında, dizlerde ya da böbrek iltihabına sebep olabiliyor böyle bir bağlantı var. Onun dışında tek başına bademcik iltihabının vücuda zararı yok. “