Hayatın tüm alanlarını olumsuz etkilemeye ve sağlığı tehdit etmeye devam eden pandeminin hızlı yayılımı sıkı tedbirlerle frenledi.

İşte Düzce’deki son durum

Ülke genelinde 60 binlere kadar dayanan günlük pozitif vaka sayısı 17 günlük tam kapanmanın sonunda 10 bine kadar geriledi. Genelde olduğu gibi yerelde de hasta sayılarının büyük oranda düşmesi umut vaad etti.

Son 1 haftada her gün ortalama 65-70 yeni hastanın tespit edildiği Düzce’de uzmanlara göre karanlık tablo giderek normalleşiyor.

Aydınlık günler elimizde…

Özellikle 17 Mayıs’ta başlayan kontrollü normalleşme döneminde vatandaşların kurallara sıkı sıkıya sarılmasını, aydınlık günlere açılan kapı olarak yorumlayan yetkililer, vatandaşların rehavete kapılmamasının büyük önem taşıdığı işaret ediyor.

Öte yandan son vakalarla birlikte 17 Mayıs Pazartesi günü Düzce için kayıtlara geçen toplam vaka sayısı 39 bin 105 oldu. Önceki gün yaşama veda eden bir koronavirüs hastası ile birlikte 1 yıldaki vefat sayısı 172’ye yükseldi. Pandemi servislerinin bulunduğu Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ile Düzce Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi yoğun bakımlarında tedavi gören 38 hastadan 17’sinin entübe olduğu öğrenildi.

Düzce il genelinde 927 aktif korona hastasının karantina süreci devam ederken, mart 2020’den bu yana iyileşen toplam hasta sayısı ise 38 bin 6 olarak açıklandı.

1 ayda karanlık bulutlar dağıldı

1 ay öncesine kadar 3’e katlanan haftalık vaka artışı ile iller sıralamasında zirveye oturan Düzce, son açıklanan hasta verileri ışığında bu kez büyük düşüş yaşanan kentler arasında gösterildi. Bu durum maske-sosyal mesafe-hijyen kurallarına özen gösterilmesi halinde salgından kurtulmanın çok uzak olmadığını gözler önüne serdi.

‘Tam normalleşme’ için fırsat değerlendirilmeli

Tam kapanmadan çıkılan ilk gün şehir merkezindeki kalabalık insan görüntüsü göz korkuturken, özellikle sosyal mesafeye dikkat edilmemesi tedirginliğe neden oldu.

Esneyen tedbirlerin gölgesinde girilen kontrollü normalleşmenin ‘tam normalleşme’ için büyük bir fırsat olduğuna işaret eden uzmanlar, vaka artışlarının önüne sadece aşılama ve kurallara uyularak geçilebileceğini anımsattı.