Son iki yıldır tüm dünyaya kâbusu yaşatan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınında peş peşe iyi haberler gelmeyi sürdürüyor. Türkiye genelinde 3 Nisan günü vaka sayıları 9 bin bandına, vefat sayısı ise 38’e kadar geriledi.

Vakalar hızla düşüyor

Salgının bir numaralı gündem maddesi olmaktan çıktığı ülkede iyiye gidiş Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı 17-25 Mart haftasına ait yüz bin kişide görülen vaka haritasına da yansıdı. 81’den 42’sinde bu sayı çift, 2’sindeyse tek haneli sayılara geriledi. Son haftada vaka yoğunluğu en yüksek kent 547 ile Eskişehir, en düşük ise 7 ile Van oldu.

Son 8 ayın en düşüğü

2021 Aralık ayı itibariyle hızla yayılan salgının uğramadığı sokak bırakmadığı ve Omicron varyantı nedeniyle vaka sayısının katlandığı Düzce’de üst üste 8. kez vaka düşüş yaşandı. Önceki hafta 160 olan yüz bin kişide görülen vaka sayısı 17-25 Mart haftasında yüzde 23 düşüşle 123’e geriledi. Kentte son 8 ayın en düşük vaka sayısı kaydedildi.

Bir günde görülen vaka artık bir haftada görülüyor

Günlük vaka sayısının ortalama 71 olduğu Düzce’de bir haftada COVİD-19 salgınına yakalananların sayısı 497 oldu. Böylece haftalık toplam vaka sayısı salgının zirveyi gördüğü dönemdeki günlük vaka sayısının bile altına geriledi.

Rehavete dikkat!

Öte yandan salgının yaşamımızdan tamamen çıkabilmesi için Düzce’de düşüşün hız ve haftalık vaka sayısının önce çift, sonra tek haneli sayılara kadar düşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Halen ölümcül etkisini sürdüren salgında vaka sayısındaki düşüşün rehavetine kapılmamak, 3 yılın ardından kısıtlamasız geçen Ramazan ayında kuralları gevşetmemek büyük önem taşıyor.