Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ay sonundan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısı için geri sayım başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından Çin'den gelecek 50 milyon doz aşının nasıl uygulanacağına ilişkin detayları açıkladı.

SinoVac aşısında süreç nasıl işleyecek?

SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken Faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor. Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Aralık ve ocak ayı içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac aşısının ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiye'de olacak. Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak. Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak. Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak.

İlk etapta zorunlu tutulmayacak

Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek. 18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek. Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek. Aşılamanın öncelikli gruplar dışında kimlere yapılacağı Bilim Kurulunun çalışması ile şekillendirilecek.

Düzceliler Çin aşısı için ne demişti?

Öte yandan geçtiğimiz hafta Öncü Haber ekibi aşı konusunda görüşlerini almak için Düzceliler’e mikrofon uzatmıştı. Vatandaşların çoğu Çin üretimi Kovid-19 aşısına güvenmediklerini dile şöyle dile getirmişti:

“Çin aşısı konusunda kararsızım”

Can Ağırbay: “Ben Çin aşısına güvenmiyorum. Yani ben kararsızım Çin aşısı konusunda. Ne kadar güvenilir olduğuna pek emin değilim. Devlet büyükleri ‘İlk biz yaptıracağız’ diyor mesela, fakat onların yaptıracağı aşı ile halka yapılacak aşının aynı olup olmayacağı ne malum? Yani benim şüphelerim var bu konuda.”

“Çin aşısına hiç güvenmiyorum. Türkiye kendi aşısını kendisi üretmeli”

Samet Keskin: “Ben Çin aşısına hiç güvenmiyorum. Bana bir güven sağlamıyor. Bana göre Türkiye kendi aşısını kendisi yapmalı. Bu nedenle Çin aşısını yaptırmayı düşünmüyorum.”

“Çin aşısı ile ilgili endişelerim var”

Talha Yönden: “Ben Çin aşısına hiç güvenmiyorum. Bu aşı ile alakalı zaten kafamda endişeleri olan birisiyim. Daha doğrusu hiç Çin’e güvenmiyorum. Geçen gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu aşıyı ben yaptıracağım diye bir açıklama yaptı. Yani bunu canlı canlı gösterirlerse, belki emin olsam, aşının içindeki maddeleri bilirsek, belki yaptırırım, ama şu anda yaptırmayı düşünmüyorum.”

“Çin aşısına güvenmiyorum”

Alperen Çalışkan: “Ben şahsen Çin aşısına güvenmiyorum. Ama sağlık için belki yaptırabilirim. Eğer bizim bilim insanları bir aşı üretirse, bu aşı daha güvenli olur.”

“Çin aşısı konusunda bir belirsizlik var”

Muhsin Yılmaz: “Bu konuda ben de bir belirsizlik var. Herkes gibi bende de Çin aşısı konusunda belirsizlik var. Ben bu konuda kararsızım.”

“Çin aşısına güveniyorum ve vurduracağım”

Yılmaz Yalçın: “Ben Çin aşısına güveniyorum. Bu en başta sağlık çalışanlarına, devlet büyüklerine vurulacak. Onlara iğne vurulduktan sonra, salgının önüne geçmek için bize de vurdurmak düşer. Çünkü bir an önce bu salgının önüne geçilsin.”

“Kimseye Çin’de üretilen aşıyı yaptırmayı tavsiye etmem”

Gürçay Çapar: Ben Çin aşısına kesinlikle güvenmiyorum. Koronavirüsü de onların çıkarttıklarını tahmin ediyorum zaten. Tahminimce, nüfusu azaltmak için çıkartılmış bir virüs. Aşısına da güvenmiyorum. Ben kesinlikle yaptırmayacağım, kimseye yaptırmayı da önermem.

“Virüsü çıkartan Çinliler, aşıyı bulan yine Çinliler”

Evren Kırca: Ben kişisel olarak yakınlarıma ve çevreme Çin aşısını yaptırmamalarını tavsiye ediyorum. Sonuçta bu virüsün kaynağı Çin, aşısını bulan da Çin. Kaynağı tarafından çıkartılan bir aşının ne kadar güvenilir olduğu şüpheli. Onun için yaptırmam, yaptırmak isteyenlere de tavsiye etmem. Sonuçta, ne olduğunu bilmediğimiz bir virüs. Henüz bu virüsün ne olduğunu bilmezken, aşısının birden ortaya çıkması, insanların aklını karıştırıyor.