İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin haziran ayı toplantısı dördüncü birleşiminde İSKİ 1. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda İSKİ'ye, Melen Barajı Projesi için acil 200 milyon liralık kamulaştırma protokolü konusunda yetki verilmesi teklifi görüşüldü.

200 milyon kaynak aktarılacak

"Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü hakkında İSKİ Genel Müdürlüğü teklifi" oy birliğiyle kabul edildi. Alınan karara göre, DSİ tarafından inşa edilen Melen Barajı'nın üçüncü etabının tamamlanması için yapılacak kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon lira kaynak aktarılması için iki kurum arasında "Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü" yapılacak. Toplantıda CHP, Melen Barajı'yla ilgili bazı çekinceleri olduğunu dile getirerek sözü Düzce’deki Katı Atık Depolama Tesisine getirdi.  İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, baraj yapılırken içme suyunu tehdit eden iki olguya dikkat çekti.

“Çöp dökümü devam ediyor”

Çoban, 6 Kasım 2015'te Sakarya 2. İdare Mahkemesi, burada çöplük alanı yapılmasını iptal ettiğini hatırlatarak burada çöp dökümüne devam edildiğini öne sürdü ve “Bu çöplüğün bir an önce kaldırılması lazım." dedi.

“şu an çekilen sular sağlıksız”

Melen Çayı'na şu anda lağım sularının karıştığını iddia eden Çoban, yerinde yapılan tespitlerden yola çıkarak “Kanalizasyon karışmasının ötesinde Düzce 1. ve 2. organize sanayi sitelerinin atıkları ve ağır metaller buraya karışıyor. Dolayısıyla oradan şu an çekilen sular sağlıksız. Yarın bütün bu atıkların barajdaki su gölünde de toplanması söz konusu olabilir. Bir an önce çöp alanı kaldırılmalı. Lağım sularının Melen Çayı'na karışmaması için ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Oradan alınan sular sağlıksız. Bu tüm İstanbulluların sağlığını ilgilendiren bir konu." diye konuştu.

CHP’nin meclise taşıdığı iddialara ise AK Parti kanadından yalanlama geldi.


haber;S.KAŞKIR