Havaların soğumaya başladığı sonbaharla birlikte alerjik hastalıklar da artış gösteriyor. Ancak alerjik şikayetlerin üst solunum yolu enfeksiyonları ile karışabilmesi tanı ve tedavinin gecikmesine yol açabiliyor. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Uzman Çocuk Doktoru Abdullah Akçil, okulların açılması ile birlikte kapalı ortamda kalan çocuklarda alerjik hastalıkların çoğaldığını ifade etti.

“Kapalı ortamlarda şikayetler artıyor”

Akçil, haber ekibimize yaptığı açıklamada, “Mevsim geçiş dönemleri, alerjik hastalıkların atak dönemleri oluyor. Mevsim geçişlerinin yanı sıra Düzce’nin havası da alerjiye daha yatkınlık oluşturuyor. Hava tablomuz itibarı ile bu dönemlerde alerjisi olan çocuklarda şikayetlerde daha artış oluyor. Yani işte atıyorum çocuğun akar alerjisi var, bu dönemde sınıf ortamına giriyor, sınıf ortamı kapalı ortam, kapalı ortamda marufiyet artıyor, çocuğun şikayeti ortaya çıkıyor. Ailenin dikkat etmesi gereken durum şu; alerjik olan çocuğun mutlaka bu durumun başında doktor tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Çünkü biz bazı hastalarda ya da sık enfeksiyon öyküsü olan hastalarda koruyucu amaçlı, baskılama amaçlı tedaviler başlayabiliyoruz. Geçiş dönemlerinde kullanılmak üzere, yani mutlaka alerjik yatkınlığı olan, daha önce bronşit geçirmiş olan, evde buhar-hava tedavisi alma ihtiyacı olan hastaların, mutlaka bu geçiş dönemlerin de eylül-ekim-kasım ve mart-nisan-mayıs aylarında doktor muayenesinde fayda vardır. O geçiş dönemleri ilaç kullanması gerekirse doktor tarafından önerilip başlanması gerekir. Sınıfların gün içerisinde özellikle öğrenci olmadığı dönemde, havalandırılmasında fayda oluyor.” diye konuştu.

“Evcil hayvanlar risk oluşturuyor”

Evcil hayvanların alerjik hastalıklarda risk oluşturduğunu hatırlatan Akçil, “Hem alerjik açıdan hem enfeksiyonları, virüsleri uzaklaştırmak açısından gün içinde öğle saatlerinde sınıfların havalandırılmasında, eğer yapabilirlerse okul yöneticileri, aileler bunula ilgili görüşüp havalandırmalarında faydası oluyor. Başka ekstra ailelerin dikkat edebileceği kendi ev içlerinde düzenlerine dikkat edebilirler. Ev içerisinde hayvan bakımı alerjik olan çocuklar için risk oluşturuyor. Yani alerji şikayetlerini arttırıyor, kuş dahil olmak üzere kedi, köpek gibi ya da pelüş oyuncaklar dediğimiz, yünlü kıyafetler ya da yünlü yastık, yorgan bunlarda yine alerji şikayetlerini arttıran dış etkenler. Aileler bunlara karşı önlemlerini alarak, dikkatli bir şekilde bu semptomları azaltabilir, ama bazı durumları çok engelleyemiyoruz. Örneğin çocuk öksürüyor, aile hemen doktora gidiyor. Ne zaman doktora gitmesi gerekir; mesela çocuk hastalanma bulguları oldu. Herhangi bir enfeksiyonda, en az 48 saat evde takip edilebilir. Yani hemen doktor muayenesi ya da muayenede hemen bir şey çıkmayabilir. Yani bir çocuk sabah öksürdüğünde bir saat sonrasında muayenede ortaya çok belirgin bir şey çıkmayabilir. Onun tablosu daha oturmamıştır, çünkü hani ailenin evde dikkat edebileceği evde ilk ateşi yükseldi, mesela ateş düşürücülerle onu kontrol altına alıp, çocuğun takip durumuna göre doktor başvurusu ondan sonrasında fayda olacaktır.” şeklinde konuştu.