MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’nin kirli havasını tekrar gündeme getirerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.
 


Özellikle kış aylarında Düzceliler’e kabusu yaşatan hava kirliliği sorununa parmak basan Milletvekili Yılmaz, Düzce’de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken indeks değerinin 231’e çıktığına dikkat çekti.
 


Milletvekili Yılmaz ayrıca, Düzce’de hava kirliğinin acilen önüne geçilmeli ve daha yaşanılabilir bir şehir olabilmesi için sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
 
 

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediği soru önergesi şöyle:
 
“Hava kirliliği içinde bulunduğumuz şu günlerde tüm Türkiye’yi tehdit etmekle birlikte Düzce ilimizi de tehdit etmektedir. Düzce artan hava kirliliği sıralamasında baştan gelen illerimiz arasındadır. Hal böyleyken Düzce’de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken indeks değerinin 231’e çıktığı görülmektedir. İlimizin hava kirliğinin acilen önüne geçilmeli ve daha yaşanılabilir bir şehir olabilmesi için kentimizin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
 
 
Bu kapsamda,
1-Düzce ilinde artan hava kirliliğinin önüne geçebilmek için tedbir alınmış mıdır? Alındı ise bu tedbirler nelerdir?
 
2- Düzce’de bazı bölgelerdeki konutlara halen doğalgaz bağlanamamış olması, vatandaşı kömür kullanımına itmektedir. Bu da haliyle hava kirliğine sebep olmaktadır. Maddi yetersizlikler sebebi ile evine doğalgaz bağlayamayan vatandaşlar için ne gibi bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz?
 
3- Düzce’de kömürlü merkezi sistem ile ısınan kaç kamu binası vardır? Bunların kaçında bacada filtrasyon sistemine geçilmiştir?
 
4- Hava kirliliğinin artmasındaki en önemli unsurlardan biri de taşıtlardan yayılan karbon monoksit, azot oksitler, hidrokarbonlar ve kurşundur. Hava kirliğini azaltmak amacı ile il genelinde bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için Bakanlığınız tarafından sağlanmış hibe var mıdır?
 
5-Düzce’de kaç km bisiklet yolu vardır? Mevcut bisiklet yolu Düzce için yeterli midir?”