7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü nedeniyle hava kirliliği problemi dünya genelinde bir kez daha tartışılır hale geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, “Bugün, her on kişiden dokuzu kirli hava soluyor ve her yıl 600.000’i çocuk olmak üzere yaklaşık 7 milyon erken ölüme yol açıyor. Kararlı davranmazsak, bu sayı 2050’ye kadar iki katına çıkabilir.” uyarısında bulundu.

YAKLAŞAN SOĞUKLAR ÖNCESİ TEDİRGİNLİK

Senelerdir özellikle sonbahar ve kış aylarında kronik hava kirliliği problemiyle mücadele eden ve geçen sene insan sağlığını tehdit eder boyuta gelen sorun nedeniyle Türkiye’nin havası en kirli unvanını alan Düzce’de de yaklaşan soğuk havalar öncesi tedirginlik yaşanıyor.

ULUSLARARASI RAPORLARDA DÜZCE’NİN İSMİ ‘HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRLER’DE GEÇİYOR

‘Yeşil Düzce’ olarak anılan kent şöhretine hiç yakışmayan bir şekilde hem ulusal hem uluslararası raporlarda ismi havası en kirli kentler arasında geçiyor. 2020 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentler sıralamasında Çorum, Erzurum ile birlikte ilk üçte yer alıyor. Özellikle geçen yıl zirve yapan kirliliğin ardından Düzceliler’in zehir solumasına neden olan etkenler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen hava izleme araçlarının ölçüm ve numune alım işlemleri sonrası ortaya konulmuştu.

KİRLİLİĞİN 4 ANA NEDENİ SAPTANDI

Kirliliğin en büyük nedeninin yüzde 31-36 oranında kışın ısınma amaçlı kalitesiz kömür yakımı olduğu belirlenirken onu yüzde 25-30 ile sanayi tesisleri takip etmişti. Anadolu Otoyolu, D-100 ve D-655 gibi üç önemli yolun geçtiği Düzce’de trafiğin kirliliğe etkisi yüzde 23-27 olduğu tespit edilmiş, atık yağ kullanımı ve lastik yakımının etkisinin de yüzde 26’ya kadar ulaştığı saptanmıştı.

DÜZCELİ ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYOR

İl genelindeki 3 noktada ölçümler devam ederken mücadele için de yol haritası belirlenerek Düzce çalışmalara başlanmıştı. Soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte Düzceliler, tekrar kirli hava solumamak için alınan önlemlerin harfiyen uygulanmasını ve sorunun kökünün kazınmasını bekliyor. Öte yandan önümüzdeki haftalarda alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı hava izleme haritasına yansıyan rakamlarla ortaya çıkacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN