Türk Kızılay Düzce Şubesi, yoğun kan ihtiyacının olduğu bir döneme girilmesi nedeniyle bağışçıların düzenli kan bağışlarının devam etmesi gerektiği yönünde bir açıklamada bulundu.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da immün plazma ve kan bağışlarındaki son verileri paylaşmak ve bu bağışların önemine dikkati çekmek için basın toplantısı düzenledi.

"Yoğun kan ihtiyacının olduğu bir döneme giriyoruz"

Kan bağışı verilerini de paylaşan Kınık, şu bilgileri verdi: "1 Ocak 2020'den bugüne kadar Kızılay olarak 1 milyon 703 bin 354 ünite kan bağışı aldık. Bu bir önceki yılın rakamının altında. Bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyon 955 bin ünite kan almıştık. Burada Kovid'in oluşturduğu sağlık sistemindeki yeni durumun etkisi var. Vatandaşlarımızında birtakım tedirginlikleri var. Ancak şu anda ihtiyacı karşılayacak durumdayız. Yoğun kan ihtiyacının olduğu bir döneme giriyoruz. Stoklarımız, asgari stokların üstünde olsa da günlük ihtiyacı karşılama noktasında sıkıntıdayız. Bağışçıların düzenli kan bağışları devam etmeli. 2020 yılında Kızılaya 1 milyon 431 bin 233 kişi kan bağışında bulundu. Bunların 412 bin 93'ü hayatında ilk defa kan bağışında bulundu. Bağışçılarımızın yüzde 13,49'u kadın. Bu oranın artmasını istiyoruz. Kan bağışçılarımızın yüzde 48'i 26-44 yaş aralığında yer alıyor. En çok kan bağışı yapan 20 yaşındaki gruplar. Kan bağışının sürekli yapılması lazım."

Kınık, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, bağışların düzenli bir şekilde yapılması ricasında bulundu.

Kızılayın Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğü kemik iliği naklinde kullanılan kök hücre programı hakkında da bilgi veren Kınık, şöyle devam etti: "Bu program çerçevesinde 2020 yılında 59 bin 649 kök hücre bağışı aldık. Geçen yıl da 210 bin civarında bağış almıştık. Bu yıl hedefimiz 200 bin kök hücre bağışı almaktı. Bağışın artarak devam etmesini umuyoruz. Türkök projesi veri tabanımıza kayıtlı veri bağışçısı 726 bin 328 kişidir. Bu arkadaşlarımız kök hücrelerini bağışlamışlardır. Sağlık Bakanlığımızın doku tiplemesi yaparak eşleştirme noktasında çalışmalarında 8 bin 309 hastayla eşleşme sağlanmıştır. 2 bin 254 kök hücre nakli başarıyla Sağlık Bakanlığımız ve üniversite hastanelerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir."

"İmmün plazma, ölüm oranlarını ve yoğun bakımda kalış süresini azaltıyor"

Kızılay Genel Başkanı Kınık, ilk immün plazma naklinin nisan ayından yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Bugüne kadar 13 bin 698 immün plazma bağışı yapıldı. Bunların 11 bin 306'sı Kızılay İmmün Plazma Bağış Noktalarında, 2 bin 392'si de diğer hastanelerde gerçekleştirildi. Bu bağışlardan 30 bin 964 immün plazma bileşeni oluşturuldu ve hastalara nakledildi. Bu anlamda Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılan bilimsel araştırmalarda da immün plazmanın hastalığın ölüm oranlarını ve yoğun bakımda kalış süresini azalttığı, iyileşme sürecini hızlandırdığı kanıtlandı. Bu uluslararası bir yayın olarak bin vakalık bir seri şeklinde dünyayla paylaşıldı. İlerleyen süreçte Sağlık Bakanlığımızla yeni kazanımlar ve klinik araştırmalarla dinamik olarak immün plazma uygulamasıyla ilgili yeni modeliteleri geliştireceğiz."

"22 ilimizdeki 24 noktada plazma bağışı alabiliyoruz"

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Sağlık Bakanlığıyla eş güdüm halinde immün plazma alınan illeri ve aferez cihazı sayılarını da artırdıklarına işaret ederek, "Şu an itibarıyla 22 ilimizdeki 24 noktada plazma bağışı alabiliyoruz. Yaklaşık 50 aferez cihazımız da bu anlamda yüksek bir dönüş hızıyla çalışıyor. Vatandaşlarımızın da randevu alarak zaman kaybetmeden kan bağışı ve immün plazma bağışı yapmaları noktasında imkanları artırıyoruz." ifadelerini kullandı.