Türk Sağlık-Sen Düzce Şubesi tarafından Düzce Atatürk Devlet Hastanesi önünde sağlık çalışanlarının sıkıntı ve taleplerine yönelik basın açıklaması yapıldı. Program COVİD-19 salgını ile mücadele ederken virüse yakalanarak hayatını kaybeden sağlık personeli için saygı duruşunda bulunulması ve ardından Fatiha okunması ile başladı.

Daha sonra Türk Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş basın açıklaması yaptı. 11 Mart’tan bu yana Türkiye salgınla mücadele ettiğini ve Sağlık Bakanlığı’nın bu mücadelenin kurumu olarak bugüne kadar yaptıkları ile hep takdir topladığını belirten Çavuş, “Hiç şüphesiz ki salgınla mücadelenin kahramanları da sağlık çalışanları oldu. Tüm zorluklara rağmen olağanüstü bir çalışma azmi, kendi hayatlarını hiçe sayarak gösterdikleri fedakarlık, ailelerinden aylarca uzak kalarak yaptıkları hizmetle tarihe geçti.” dedi.

“Asıl mesela sağlık çalışanlarının sorunlarını bitirmek”

Binlerce sağlık çalışanının virüse yakalandığını ve çok sayıdakinin de hayatını kaybederek şehit olduğunu belirten Çavuş, “Her ne kadar alkışlar ve teşekkürler güzel ise de asıl meselenin sağlık çalışanlarının sorunlarını bitirmekten geçtiğini belirterek temel meselelere çözüm istedik. Çalışanların emeğinin karşılığını ödeyecek bir değer olmadığını ama alın terlerinin de heba edilmemesini ısrarla dile getirdik” ifadelerini kullandı.

“Adı tavandan, kendi yavandan bir ek ödeme ile geçiştirildik”

Sağlık çalışanlarına yapılacak olan ek ödeme konusunda yaşanan sorunlara dikkat çeken Çavuş, “Ne yazık ki 6 aylık bu süreçte 3 ay süren adı tavandan ama kendi yavandan olan bir ek ödeme ile sorunların geçiştirilmesi, bırakın yarınımızı güvence altına almayı, günü kurtarma değil ancak saati kurtarmak adına yapılan bu işle tüm sorunlar çözülmüş gibi bir hava oluşturuldu. Her yanı adaletsizliği nedeniyle dökülen ek ödeme sanki ikinci bir maaş gibi gösterildi” dedi.

Bu süreçte filyasyon çalışmalarında görev alan aile hekimlerine bir kuruş bile ödeme yapılmadığını söyleyen Çavuş emeklerinin yok sayıldığını ve diş hekimlerimiz, ağız diş sağlığı çalışanlarımız mağdur edildiğini belirtti.

“Ek ödeme değil, tek ödeme istiyoruz”

Sağlık çalışanlarının beklentisinin gerçek anlamda ve adaletli bir şekilde ücretlerinde artış yapılması olduğunu aktaran Çavuş, “Biz bu konuda taban aylığa artış yapılması talebimizi gündeme getirmemize rağmen ücretlerde bir iyileştirme olmadı. Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Ek Ödeme değil Tek Ödeme istiyoruz.  Onu da maaş zammı olarak talep ediyoruz. Ancak böylelikle gerçek anlamda bir iyileştirmeden söz etmek mümkündür” diyerek yetkililere seslendi.

“Salgında hayatını kaybeden sağlıkçılar şehit sayılsın”

3600 ek gösterge sözünün de bir an önce hayata geçirilmesinin gerektiğini savunan Çavuş, salgın nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının da şehit sayılarak geride bıraktıkları ailelerinin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çavuş, tüm çalışanlara kadro verilerek kesintisiz süren sağlık hizmetlerinde sözleşmeli, vekil ebe hemşire, kamu dışı sağlık personeli gibi istihdam modellerinin terk edilmesi isteğine olumlu yanıt verilmediğini söyledi.

“Sağlık bir ekip işidir”

Döner sermaye sisteminin düzenlenmesiile ilgili de konuşan Çavuş, ”Özellikle pandemi sürecinde her türlü riski alan temizlik işçileri güvenlik görevlileri şöförler kayıt memurları idari personel ya hiç ödeme almamış ya da 3,5 lira gibi komik rakamlar almışlardır. Sağlık bir ekip işidir. Sağlık personellerinden Aynı işi yapan çalışanlar arasında ek ödeme konusunda 3 5 kat ayrım neyin nesidir? Yıprananın kim olduğunu gördüğümüz şu günlerde makul bir yıpranma payı isteğimiz bile görmezden gelinmiştir” dedi.

“Sağlık çalışanları fedakar ama umutsuz ve mutsuz”

Salgının artığı bugünlerde sağlık çalışanlarının yine fedakarca görevlerinin başında olduğunu ama mutsuz ve umutsuz bir şekilde görevlerine devam ettiklerini belirten Çavuş, “Kırgın, kızgın ve yorgunlar. Gelişmiş ülkelerde 4 hemşirenin yaptığı işi ülkemizde bir hemşire yapmaktadır. Yine gelişmiş ülkedlerde 2 hekimin yaptığı işi ülkemizde tek hekim yapmaktadır. Fedakarlıklarının karşılığında kendilerine yapılanları görüyorlar. Hakları verilmediği gibi hak etmedikleri bir muameleye ile karşı karşıya kalıyorlar. Çalışanlar kronikleşen sorunlarının çözülmesi yerine yavandan ek ödemenin tekrar gündeme getirilmesi karşısında öfkeliler. Ek ödeme yerine maaşa zam şeklinde tek ödeme bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın çeşitli ülkeleri sağlık çalışanlarının bu süreçte ücretlerini arttırırken salgınla mücadelede destan yazan Türk sağlık çalışanlarına yapılanlar reva mıdır?” diye soran Çavuş sözlerini sağlık çalışanları adına isteklerini sıralayarak sürdürdü:

Bizim beklentimiz salgının seyrini arttırarak devam ettiği şu günlerde kahraman sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesidir.

Virüsle mücadele eden kahramanların başka sorunlarla boğuşmaları sona ermelidir.

Maaşlara acilen zam yapılmalı, ücretler iyileştirilmelidir. Bu iyileştirme sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamalı herhangi bir ayrıma gidilmemelidir.

Döner sermaye sorununa sosyal taraflarla görüşülerek makul bir düzeyde çözüm üretilmelidir.

Söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçmelidir.

Süresiz sözleşmelilere, 3+1 süreli sözleşmelilere, vekil ebe hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmeli 4/A dışındaki tüm istihdam modelleri kamuda terk edilmelidir. Eşi başka bir ilde kendisi burada çalışan sözleşmeli sağlık çalışanının mağduriyetini kime nasıl izah edeceksiniz. Sözleşmeli köleliğin kamuya tek bir faydası yoktur.

Salgınla mücadeledeki fedakârlıkları, virüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı göz önüne alındığında makul bir yıpranma payının hayata geçmesi zorunluluktur. Mevcut yıpranma payı düzenlemesi çalışanlar lehine acilen revize edilmelidir.

Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları başta olmak üzere görev esnasında hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları yasal olarak şehit kabul edilmelidir.

Bu çağrımız karşılıksız kalmamalı, yöneticiler sağlık çalışanları için üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.

Aile Hekimliğinde görev yapan çalışanlara mutlaka ilave bir ücret ödemesi yapılmalı ve unutulmuşlukları sonlandırılmalıdır. Aynı şeklide Adli Tıp Çalışanlarına da salgın nedeniyle bir ilave ödeme yapılmalıdır. Çünkü birçok Adli Tıp Müdürlüğü Grup başkanlıkları pandemi kuruluşu ilan edilmişlerdir.

Sağlık çalışanları için dile getirdiğimiz taleplerimizin tamamı üniversite hastanelerinde fedakarca görev yapan arkadaşlarımız için de geçerlidir. Bu konuda YÖK ve rektörlükler üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidirler. Kendi kuruluşlarında ne çalışanları mağdur edecek uygulamalara imza atmalı, ne de çalışanların herhangi bir ayrımcılığa uğramalarına müsaade etmelidirler.

Çavuş açıklamasını, “Umut ediyoruz ki sağlık çalışanlarının sorunlarına ve taleplerine bakış açısı değişir. Meseleler kulak arkası, sümen altı edilmez, çalışanın aleyhine değil lehine olan düzenlemeler hayata geçer” sözleriyle sonlandırırken vatandaşlara da maske-mesafe ve temizlik kuralların uyarak sağlık çalışanlarına destek olmaları çağrısında bulundu.

HABER: Mehmet GÜNESEN