İçerisinde bulunan yüksek derecede azot ve fosfat girdisi sonucu deniz ortamında mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşiklerle oluşan ve Marmara Denizi’ni kaplayarak deniz hayatını tehdit eden müsilaj (deniz salyası) ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor.

Düzce Belediyesi de bir yandan temizleme çalışmalarına destek verirken diğer taraftan da elde edilen deniz salyalarını enerji üretiminde kullanılabilmesi için çalışma başlattı. Düzce Belediyesi ekipleri tarafından Marmara Denizi’nden ilk etapta toplanan 7 ton deniz salyası, Türkiye’ye örnek bir model olarak inşa edilen Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi’ne getirildi.

Çöp girdisiyle elde edilecek enerji üretiminde kullanılması düşünülen ve bu yönde hızlı şekilde AR-GE çalışmalarına yönelik ilk sonuçların önümüzdeki haftalarda belli olması bekleniyor. Elde edilecek sonuca göre AR-GE çalışmalarının daha kapsamlı şekilde sürdürülerek enerji noktasında Türkiye ekonomisine katkı sağlayabileceği öngörülüyor.

Düzce Belediyesi ekipleri, deniz salyası ile mücadele seferberliği kapsamında önümüzdeki hafta yeniden Marmara Denizi’ne giderek temizlik çalışmalarına destek vermeyi sürdürecek.