Ekrem Çavuş’un hazırlayıp sunduğu ve her Salı günü izleyici ile buluşan “Düzce’de Sağlık Olsun” programı Düzce sağlığının nabzını tutmaya devam ediyor.  Programın bu haftaki konuğu, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi  Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abdullatif Şirin oldu. Reflü nedir, Reflünün bir derecesi var mıdır gibi konulara değinen Dr. Şirin, izleyicilere hayati uyarılarda bulundu.



“Fazla miktarda gıda tüketmek sakıncalı”
Reflü nedir Dr. Abdullatif Şirin şöyle cevap verdi: “Toplumumuzda çok sık görülüyor giderek de arttığını görüyoruz. Bu daha çok yaşam tarzı ve beslenme tarzımızın değişikliğinden kaynaklanıyor. Midemde yanma var, nefesimde koku var, yediklerim ağzıma kadar geliyor gibi hastaların şikayetleri oluyor burada aslında hastanın anlattıkları şeyler reflü tanısına uyuyor reflü tanısını biz nasıl koyuyoruz. Hatanın bize verdiği bilgi aslında daha değerli çok arada kaldığımız vakalarda 24 saatlik ph metre ölçümü yapılarak reflü tanısı diğer tanılardan ayrılabilir. Buradaki aslında tedavideki asıl temel taş hastanın beslenme tarzını gözden geçirmesi lazım. Özellikle geç saatlerde yemek yemek kızartmalar, fazla miktarda gıda tüketmek, domates, salça, aşırı çay kahve, çikolata, stres, sigara bunların hepsi reflüyü tetikleyen etmenler. Bunun yanında biz hastalarımıza 8 haftalık bir tedavinin yanında bu tedbirleri almasını özellikle tembih ediyoruz.
 


“Muhakkak yatmadan 3 saat önce yemek yemeği kesmemiz lazım”
Yemek saatlerinde dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Dr. Abdullatif Şirin  şöyle konuştu:Muhakkak yatmadan 3 saat önce yemek yemeği kesmemiz lazım. Akşam yemeğini erken saatlerde yemek ve sonrasında tüketilecek ise hafif şeyler tüketip günü bitirmek gerekiyor. Sonuçta midenin bir boşalma zamanı var yenilen gıdaların içeriğine göre boşalma zamanı değişir ondan dolayı biz o boşalma zamanı tamamen tabi ki boşalmıyor ama en azından bir kısmı boşaldığı için reflü olasılığı azalıyor. Buradaki hastalarımızın dikkat etmesi gereken şey yaşam tarzı aynı zamanda reflü şikayeti uzun zamandır olan kişiler yatak başının altına yaklaşık 10 santimlik yükseklik koyarak bir etki yapmaya çalışıyoruz.”
 


“Tabi ki reflünün derecesi var”
Reflünün derecelerinden bahseden Dr. Abdullatif Şirin şunları belirtti:Tabi ki reflünün derecesi var herkeste aynı düzeyde değil biz bunu endeskopik olarak da görüyoruz yemek borusunun alt ucunda mide asidinin verdiği zarara bağlı özofajit dediğimiz bir tablo oluşuyor. Özofajit derecesi yüksek olan kişilerde reflünün daha şiddetli seyrettiğini görüyoruz. Ancak bu özofajit olmaması reflü olmadığı anlamına da gelmiyor reflü olan hastaların yaklaşık yüzde 30’unda bu tablo tespit edilmiş haricinde hastanın bize tarif ettiği şikayetlerin sıklığı ve derecesi de biz ona göre bir tedavi planı çiziyoruz. Hastaların rahatlamasını kısa dönem bir tedaviyle diyet tedavisini ikisini aynı anda veriyoruz. Hastanın o anda rahatlaması lazım ve diyete uyum da bir süreç hasta yeme düzenini bir günde değiştiremiyor. O yüzden tedavi ile başlıyoruz 8 hafta sonra ilaçlarını bıraktıktan sonra hastaların büyük bir çoğunluğu düzeliyor. Bazı hastalarda nüksetme olabilir.”