Nadir görülen bu kanser türüne yakalanan kişiler testis kanseri neden olur gibi araştırmalara başlayabilirler. Testis kanseri genellikle germ hücresinde başlar ve tüm testis boyunca yayılabilir. Radyasyon, genetik geçmiş ve çevre dokulardaki kanserli hücrelerin varlığı testis kanseri oluşumunda oldukça etkilidir.

Testis Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Testis kanserinin ilk belirtisi organdaki ağrısız şişliklerdir. Bu belirti ilk kez fark edildiğinde orşit ile karıştırılabilir. Deneme amaçlı bir süre antibiyotik tedavisi vererek hasta yakından izlenir belirtiler geçmiyor ve beraberinde başka başka belirtiler de çıkıyorsa testis kanseri tanısı için testis ultrasonu çekilir.

Kanser hücresinin metastaz yapması nedeniyle sırt bölgesi boyunca yayılan ağrılar oluşabilir. Bu ağrı diğer sistemik ağrılardan ayırt edilmelidir. Akciğer dokusuna kadar yayılan testis kanserinde nefes darlığı görülebilir. Ayrıca hastalığın erken döneminde kasık bölgesinde künt ağrı oluşabilir.

Hastada hormon değişimine bağlı olarak jinekomasti adı verilen meme dokusunun büyümesi durumu gelişebilir.

Testisleri içerisinde taşıyan torbada (skrotum) sıvı birikmesi görülebilir ve dışarı doğru nodüller görülebilmektedir.

Testis Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Testis içerisinde sağlıklı hücreler düzenli olarak gelişir ve bölünür. Bazı durumlarda bu bölünme sayısı normalin üzerine çıkar ve anormal hücre bölünmeleri meydana gelir. Bu aşırı çoğalan hücreler testis dokusunda bit tümör haline gelir ve testis kanseri denilen durum ortaya çıkar. İşte testis kanserine neden olan durumlar.

Yenidoğan bebeklerde inmemiş testis vakasının görülmesi diğer erkeklere oranla %2 daha risklidir. Bu tür vakalarda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Orşiopeksi yani testis torbasının indirilmesi eğer mümkünse puberte (ergenlik) öncesinde yapılmalıdır.

Bazı erkeklerin testis yapısı kötü gelişim gösterir veya hiç gelişemez. Ebeveynlerin çocuklarını yakından izlemesi bu durumun erken teşhisinde çok önemlidir.

Genetik diğer bütün kanser türlerinde etkili olduğu için testis kanseri öyküsü olan ailelerin çocukları da risk altındadır.

Testis Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi testis kanserinde de erken tanı ve doğru tedavi seçimi testis kanseri tedavisi için de geçerlidir. Testis kanserinde iyileştirmeyi sağlamak için cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri kullanılmaktadır.

Kemoterapi

Kemoterapi insanlarda görülen tüm kanser hastalıklarında kullanılan, kanserli hücreleri bularak onları öldüren bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi testis kanseri vakalarında genellikle tek tedavi yöntemi olmaktadır. Kalan nodüller var ise daha sonra cerrahi olarak çıkarılabilmektedir. Yalnız kemoterapi alacak hastaların tedavi veren doktor tarafından olası yan etkiler için bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bu tedaviler kalıcı kısırlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle kemoterapi alacak hastalara bu bilginin verilmesi gerekir. Kemoterapi mutlaka uygulanacaksa kemoterapinin kısırlık riski nedeniyle hastaya ileriki yaşlarda çocuk sahibi olmak istiyorsa sperm saklanması tavsiye edilmelidir. Tedavi öncesinde alınacak sperm örnekleri dondurularak saklanır ve daha sonraki yıllarda kullanılabilir

Radyoterapi

Radyoterapi tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi testis kanserinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanserli hücrelerin olduğu bölge radyasyon içeren X ışınları kullanılarak radyasyon bombardımanı yapılır. Bu tedavi kısa süreliğine sperm sayısını azaltabilmektedir. Spermlerin öncesinde korunması ve depolanması bu sorunun çıkması halinde alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi yöntemlerin testis kanserinde kullanılması yaygın bir tedavidir. Cerrah kasıktan içeri girerek testisi tamamıyla dışarı çıkarır. İsteğe göre salin ekli protez testisler koyulabilmektedir. Bu tedavi aynı zamanda kemoterapi sonrasında kalan nodüllerin çıkarılması için de kullanılabilmektedir.

Bu tedavi çeşitlerinin tamamı ülkemizde üroloji doktorları ve alanında uzman doktor tarafından planlanıp uygulanmaktadır.

Testis Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Testis kanseri tedaviye en çok olumlu yanıt veren kanser türüdür. Patolojiye giden incelemenin ardından testis kanseri tanısının konulduğu hastalar kısa süre içerisinde tedaviye başladıklarında hastalık diğer organlara ve dokulara yayılmadan başarı sağlanacaktır.

Tedavinin uygulanmadığı vakalarda kanserli hücreler metastaz yaparak diğer organ ve dokulara yerleşebilir ve bu dokuların iflas etmesine neden olabilir.