1 Haziran itibariyle Türkiye’de yeni tip koronavirüsle mücadelede yeni bir dönem başladı. Kontrollü normalleşmede geçilen ikinci aşamada slogan “Kolları sıvıyoruz” olarak belirlenirken aşı seferberliği de hız kazandı.

Haziran sonuna kadar 20 yaş üstü tüm vatandaşların aşılanması hedeflenirken aşı tedarikinde yaşanan problemlerin çözülmesi Alman BioNTech firmasından gelen aşılar yurdun dört bir yanındaki saklama koşulları uygun olan hastanelere dağıtıldı. 

Bu kapsamında aşı takvimi nisan ayından bu yana ilk kez güncellenmesiyle aşı sırası 1 Haziran itibariyle aşı sırası 50 yaş üstü vatandaşlara geldi. Bu kapsamda Düzce’de de Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ile Akçakoca, Yığılca, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli, Kaynaşlı’da bulunan entegre hastanelerde tamamlanan hazırlıkların ardından 50 yaş üstü vatandaşlara 1. doz aşı uygulamasına başlandı.

AŞILAMA YÜZDE 50 HIZLANDI

Aşı stoklarının güncellenmesi ve takvimin güncellenmesinin ardından Düzce’de de aşılama hızlandı. Bir süre önce günlük 800’ün altına düşen uygulanan aşı sayısı pazartesi günü itibariyle yüzde 50’ye yakın artış gösterdi. Son üç günde Düzce’de toplam 3 bin 574 doz aşı vatandaşlara uygulanırken, bin 853 kişi ilk doz aşılarını olarak aşıyla tanıştı. Bin 621 kişiye de ikinci doz aşıları uygulanarak aşılama süreçleri tamamlandı.

HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ AŞILANDI

13 Ocak’ta başlayan aşı seferberliğinde geçen 4,5 ayda Düzce’de toplam uygulanan aşı dozu sayısı da son üç gündeki hızlanmayla 149 bin 67’ye ulaştı. Bu süreçte Düzce’de her beş kişiden biri aşılandı. Birinci doz aşısını olanların oranı yüzde 21,19 olurken aşı süreci tamamlananların oranı da yüzde 16.5’e çıktı.

‘SIRASI GELEN MUTLAKA AŞI OLSUN’

Salgının hayatımızdan çıkması Mart 2020 öncesindeki yaşam normlarına geri dönülebilmesi için toplumun en az yüzde 60’ın aşılananması gerektiğini kaydeden Bakan Koca, bu byazın maskeli son yaz olması için vatandaşlara, “Yaz ayları sonunda salgından değil, daha güzel şeylerden bahsedeceğimiz görünür oldu. Bunu hayata geçirmek için sizden tek bir talebim var. Aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar.” çağrısı yapmıştı.

HABER: Mehmet GÜNESEN