Yaz aylarının ortasına gelinmesi ile birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi kavurucu sıcaklar iyiden iyiye kendini hissettirmeye başlarken, deri rahatsızlığı olan ‘İsilik hastalığı’ vakalarında da artışlar yaşanmaya başlandı.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde dermatoloji uzmanı olarak görev yapan Eda Haşal,  son dönemde artan isilik vakalarına karşı vatandaşları uyararak alınması gereken önlemler

hakkında Öncü Haber mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu.

“İsilik alerjik reaksiyondur”

İsilik hastalığının ne olduğu hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Haşal, “İsilik dediğimiz şey aslında bizim kendi terimize karşı verdiğimiz bir alerjik reaksiyon diyebiliriz.   Terlemenin çok olduğu dönemde bir nevi teri atamamanın, kalın kıyafetler giydiğimizde o buharlaşamayan terin yarattığı bir alerjik reaksiyondur. Kıl köklerinde tam kıl ağızlarımızın olduğu yerlerde kızarıklıklar, şiddetli olduğunda ise minik minik iltihap gibi döküntüler olur” dedi.

“Güneşten koruyacak uzun kollu giyinebilir…”

Özellikle sıcak havaların kendini hissettirmesiyle isilik vakalarının özellikle çocuklarda fazla görüldüğünü belirten Haşal, “Evet, güneşten koruyacak kadar uzun kollu giyinebilir ama hava alacak pamuklu penye tipi şeyler giyinmeli. İsilik durumlarında soğuk uygulamalar iyi gelecektir, ıslatılmış havluda kullanılabilir ve sık sık duş almak iyi gelecektir. Yine de bunlara rağmen bir değişim olmuyorsa bize geliyorlar ve losyonlarla yatıştırıyoruz.” dedi.

“El egzamaları şikâyetleri arttı”

COVİD-19 salgını ile hayatımızın bir parçası haline gelen el dezenfektanları ile el egzama vakalarının da arttığına vurgu yapan Haşal, “Bu dönemlerde çok el egzamaları şikâyetiyle gelen oluyor. Şikâyetleri çok şiddetliyse kortizonlu kremler ya da kortizon dışı kremler ve nemlendirici kremlerle yatıştırıyoruz. Ama kişiler neler yapabilir? Özel dezenfektanlar üretildi zaten. Daha hassas ciltler için olan gliserin katkılı, aynı zamanda nemlendiren ürünler var bunlar tercih edilebilir. Bazı hastalarımızda kolonyayla birlikte şikâyetleri daha çok artabiliyor. Bu tarz ürünleri kullanabilirler. Pandemi sürecinde profesyonelleştik. Bu tarz ürünleri kullanmalarını tavsiye edebilirim.” şeklinde konuştu.

HABER: Mustafa KİLELİ