Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programında, tüm dünyada etkisini sürdüren ve adeta küresel çapta kabusa dönüşen Koronavirüs Salgını ve salgınla en ön safa mücadele eden sağlık çalışanlarının sıkıntı talepleri masaya yatırıldı. Programa konuk olan Türk Sağlık-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ekrem Çavuş, salgınla ilgili Üstüner’in kamuoyunda en çok merak edilen sorularını yanıtladı.

“Türkiye’de rakamlar hiç iç açıcı değil”

Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid – 19 salgınının masaya yatırıldığı programda Türk Sağlık Sen Başkanı Çavuş, Üstüner’in “Koronavirüsle ilgili sizce bize verilen rakamlar doğru mu? Düzce’deki tablo gerçekten ürkütücü mü?” sorusuna “Önce dünyaya bakmak lazım dünya nasıl alıp başını gidiyorsa Türkiye’de rakamlar iç açıcı değil. Bunu göz ardı edemeyiz. Sadece rakamlar olarak değil toplumun içinde yaşıyoruz ve görüyoruz.” diye cevap verdi.

“İzmir depreminin ardından ‘İyi oldu Gâvur İzmir’e’ diyen yobazlar var”

Programda sözlerine İzmir’de yaşanan deprem felaketi devam eden Çavuş, “İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allahtan rahmet diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İzmir’de bizim, Hakkâri’de bizim, Van’da bizim, Edirne’de bizim o yüzden bütün milletimizin başı sağ olsun. Sadece oradaki yakınlarının değil İzmir’in değil. Şöyle söylemek lazım, bu tür afetlerde milletimizin kenetlendiğini gördük. İşte dün Ayda yavrumuzun kurtarılıp köfte, ayran istemesinden sonra Ankara’dan başka illerden sürekli siparişler verilip, hastaneye köfte ve ayran gönderilmesi. Elif’in kendisini kurtaranın parmağına sarılması, yani bizleri o kadar duygulandırdı ki bunun tarifi yok. Biz bu kadar özel ve güzel bir milletiz. Ancak orda bir şeyi vurgulamak istiyorum. Şimdi İzmir’de deprem olduğu zaman iyi oldu gâvur İzmir’ de deprem diyen alçakları lanetlemek falan yetmiyor. Yine dün Ayda bebek kurtarıldığı zaman tekbir getiren kurtarma ekibine laf eden iki kısım yobaz var bu ülküde. Şimdi birileri bir taraftan gidiyor diğerleri öbür taraftan gidiyor bu iki kısım yobazlar olmasa bu ülkede yani Allah-u Ekber demek de ne var ya da İzmir bizim değil mi? Kimin Müslüman ya da gâvur olduğuna yalnızca Yüce Allah karar verir. Bunun bu şekilde lanse edilip milleti bölmesi bizi son derece yaralamıştır. Bu insanlar aramızda olmasın. İstemiyoruz bu zihniyetleri ve bu zihniyetler olmadan bu ülke daha güzel. Bakın ben orda okul arkadaşımı, 4 yıl birlikte okuduğum, beraber yemek yiyip, çay içip gezdiğim dolaştığım kardeşimi kaybettim. Arkadaşımı kaybettim. Allah Rahmet Eylesin. Göçük altında kaldı.” diye konuştu.

“Düzce’de kaç sağlık çalışanı koronaya yakalandı?”

Üstüner’in “Koronavirüsün Türkiye’de görüldüğü mart ayından bu yana Düzce’de kaç sağlık çalışanı virüse yakalandı?” sorusunu da yanıtlayan Çavuş, şunları kaydetti:

“Yoğun bakımdaki arkadaşlarımızla sürekli istişare halindeyiz. Korkacak bir durum yok şuan için. Ama 6 aylık rakamları biz 2 ayda yakalamaya başladık. Düzce’de en son 40 küsur sağlık çalışanımız koronavirüs olmuştu ama bu rakamlar günlük artıyor.”  

“İnsanların nefes almak için nasıl çabaladığını görseler koronavirüse inanırlar”

Toplumda koronavirüse inanmayan ve bu yüzden kurallara uymayı reddeden bir kesim olması üzerinden yorumlarda bulunan Çavuş, “Toplumun her kesiminden insanlarda bu tür yaklaşımlar yeni koronaya inanmama gibi yaklaşımlar var ama insanların nasıl öldüğünü nefes almak için nasıl çabaladığını görünce koronanın bir gerçek olduğuna inanır ve maskeyi yüzlerinden asla çıkarmazlar. Hastaların halini görseler maskesiz sokağa çıkmazlar.” dedi.

“Sendika olarak bu yılki izinlerin 2021’e aktarılması için yazımızı yazdık”

 Sağlık çalışanlarına yönelik izin, istifa ve emekliliklerin kaldırılması ile ilgili konuşan Çavuş, şu ifadelere yer verdi:

“İzinler istifalar emeklilik vs. sağlık çalışanları için kaldırıldı. Ancak cumhurbaşkanımız kamu da dahil tekrar esnek mesainin ivedilik ile yapılması için talimat verdi. Burada sağlık çalışanlarının önemi bir kez daha kendini gösteriyor. Geçen söylediğimizden farklı hiçbir şey olmadı. Bu da toplumda algı oluşturuyor. Sendika olarak hem izinlerin özellikle bu dönemki izinlerin 2021’e aktarılması için Sağlık Bakanlığı’na yazımızı yazdık, müracaatımızı yaptık ve takibimizi yapıyoruz.”

“Düzce’de istifa eden az sayıda sağlık çalışanı var”

Düzce’de koronavirüs salgını sonrası çok olmasa da istifa eden sağlık çalışanları olduğunu belirten Türk Sağlık-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ekrem Çavuş, “Çok olmadı ama diş hastanesinden istifa edenleri duydum. Devlet hastanesinden özele geçenleri de duydum. İlimizde yoğun bir şekilde istifa süreci olmadı. Bizim üye sayımız pandemiden önce 650’lere yaklaşmıştı. Pandemi sürecinde üyeleşmeye gitmedik. Doğrusunun da bu olduğuna inanıyoruz ve bu tavrımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.

“Sağlık çalışanları hakkını istiyor”

Programın sonunda sağlık çalışanlarının beklentilerini sıralayan Çavuş, “Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin durması için cezaların daha caydırıcı olmasını bekliyoruz. Biz huzurlu ve mutlu çalışmak istiyoruz. Bunun için de sağlık çalışanlarının motivasyonlarının düzeltilmesini istiyoruz. Aldığımız ücretler ve gördüğümüz muameleler ortada. Bunun karşılığında yapılmayanlar da ortada.” şeklinde konuştu.

Haber: Savaş ARI