Okulların açılması ile birlikte, sınıf gibi kapalı alanlarda kalan çocuklarda enfeksiyon hastalıkları riski de yükseldi. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Uzman Çocuk Doktoru Abdullah Akçil, Öncü Haber mikrofonuna enfeksiyon hastalıklarından uzak durmanın yollarını anlattı.

Enfeksiyon hastalıklarına karşı ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Akçil, düzenli beslenme ve hijyen kurallarının, çocuklarda enfeksiyon riskini azalttığını kaydetti.

“Okulların açılması ile birlikte bizim yükümüz de arttı”

“Okulların açılması ile birlikte hem bizim hasta yükümüz arttı hem de ailelerin hastalıklarla karşılaşması kaçınılmaz oluyor” diyen Akçil,  “Bunun sebebi de aslında şu; şimdi çocuklar normalde açık alanda günlerini geçiriyorlar. Öyle olduğu için çok sık etkenlerle karşılaşmıyorlar, ama bir sınıfta bir ortama girdiklerinde, hep beraber bir ortamda bulundukları için enfeksiyon hastalıklarında bir artış da olmuş oluyor. Özellikle okula ilk başlamış çocuklarda bu hastalıklara daha sık rastlıyoruz. Daha önceki dönemlerde diğer çocuklarla irtibatta olmadıkları için çok etkenlere maruz kalmıyorlar. Yapılması gerekenler ve ailelerinin dikkat etmesi hususlar şunlar; Özellikle ilkokula giden çocuklar için el temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Çocukların tuvalet sonrası hijyen kurallarını muhakkak öğrenmesi gerekiyor. En önemli, ailelerin dikkat etmesi gereken şey bu. Aileler için en önemli bir diğer başka konu beslenme. Çocukların düzenli beslenmesi, otomatik olarak vücut direncini arttırıyor. Kahvaltı çok önemli. Mutlaka kahvaltı yapmadan okula gidilmemesi gerekiyor. Günde kabaca 3 öğün ve ara öğün öneriyoruz. Ara öğünlerde de bağışıklık güçlendirici sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar, ya da ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler yiyebilirler ara öğün olarak. Kahvaltıda mutlaka süt ürünü olmalı, yumurta olmalı, tahıl içeren ekmek türü mutlaka bulunmalı. Bunlar gün içerisinde çocuğun zinde olmasını sağlayacaktır, hem de vücut direncini arttıracaktır.” diye konuştu.  

“Aileler ‘Çocuğumuz enfeksiyon geçiriyor’ diye endişelenmesin’

Ailelerin çocuklarının enfeksiyon geçirmesi ile ilgili endişeye kapılmaması gerektiğini dile getiren Akçil, şu ifadelere yer verdi:

“Ailelerde genelde, ‘Bizim çocuk çok enfeksiyon geçiriyor, acaba başka bir hastalığı mı var?’ endişesi çok sık oluyor. Onlar açısından da ailelerin dikkat etmesi gereken, bir çocuk yılda 2’den fazla zatürre enfeksiyonu geçiriyorsa, o problemdir. Yani onun altında başka bir hastalık olabilir demektir. Yılda 3-4’ten fazla kulak enfeksiyonu geçiriyorsa, o problem olabilir demektir. Ayda bir çocuğun soğuk algınlığı enfeksiyonu geçirmesi normaldir. Yani aileler bunun için endişe aramasınlar. Soğuk algınlığı enfeksiyonun tedavisi de genelde bol su tüketme, C vitamini ile beslenme destekleridir. Bunun ek bir tedavisi yoktur. Biz antibiyotikleri bakteri enfeksiyonlarında kullanıyoruz. O yüzden onlar soğuk algınlığı enfeksiyonlarından farklı enfeksiyonlardır. Yani ailenin dikkat etmesi gereken hijyen, düzenli beslenme, bir de enfeksiyon döneminde çocukların vücuduna bol sıvı girmesi ve bol meyve tüketmelerinin sağlanması. Bu enfeksiyonu atlatmaları açısından önemli. Ailelerin, çocuklarının enfeksiyon geçiriyor diye endişelenmelerine gerek yok. Bu normal doğal bir süreç.”