Geçtiğimiz günlerde Düzce Üniversitesi Rektörü Sayın Nigar Demircan Çakar hanımefendi görevden istifa ettirildi. Şimdi yeni rektör kim olacak? Zaten burada bir anlayış var, bir mantık var, rektör görevden istifa ettiriliyorsa, rektör belli. Herkes bir şey söylüyor, ama rektörün kim olacağı belli zaten, yakında açıklanır. Ben şuraya değinmek istiyorum; Prof. Dr. İdris Şahin tıp fakültesi dekanı. Düzce Üniversitesi Hastanesi’nin bu hallere gelmesinin, buradaki sıkıntının baş mimarı ve gölge rektör gibi bilinen, anılan bir adam. Bu adamın birçok meziyetleri var. Bu adam, TUS denilen bir sınav var. Tıp fakültesi öğrencilerinin, tıpta uzmanlık sınavı. Yani uzman olacak doktorların dahil olduğu bir sınav. Evet, bu öğrencileri yetiştiren veya hazırlayan TUSDATA diye bir dershane var. İdris Hoca da bunun kurucusu ve çok da kabul gören bir adam. Buradan ders karşılığında, eğitim verme karşılığında para alınıyor tabii. Fakat rakamlar çok yüksek. Tıp fakültesi öğrencisi düşündüğünüz gibi bu imtihana girdiği zaman 40 bin TL’ye yakın bir para ödemesi lazım, ama bunlar diyorlar ki; ‘Sen bize 70 bin TL – 80 bin TL para öde, ama şimdi ödeme. Ne zaman öde? Uzman olduğun zaman maaşından öde.’ Düzen güzel mi? Evet güzel. Vergilendirilmiş mi? Onu bilmiyoruz. Peki, üniversiteden herhangi bir akademisyen, herhangi bir dershanede bir ders vermek için, diyelim ki 100 lira alıyorsa ders başına, bunun yüzde 35 vergi, diğer yüzde 30’da üniversitenin hakkı, 3’te 1’i de aşağı-yukarı hocaya veriliyor. Peki, hem Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığı yapıp, hem de burada dershane işleten, ders veren para kazanan hoca üniversiteye bir para veriyor mu? Bu yasal mı? Bu alınan paralar vergilendirilmiş mi? Hepsinden önemlisi bu.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gördüğünüz hayrın da şerrin de mimarı İdris Şahin’dir. Hastanede olup bitenler hocanın meziyetleri ve kabiliyetlerinden geçiyor. Eğer bugün sayın rektörün görevden istifa ettirilmesi noktasında üniversitesi hastanesinin, tıp fakültesinin bir dahili varsa bunun baş mimarı İdris Şahin. İdris hoca çok etkili bir hoca. Yani gölge rektör gibi her yerde olan, ama ön plana çıkmayan, bir o kadar da tıp fakültesi hastanesinde milleti bir para mekanizması, bir para gibi gören bir anlayışın da mimarı, bu İdris Şahin hoca. Anladığım kadarıyla, bugün Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiniz, bu hastanede tedavi için muayene oldunuz, tedavi noktasında kalacağınız her günün bir bedeli var. Yani hastasınız röntgen çektireceksiniz, tomografi çektireceksiniz veya bir teşhis koyulacak, buna bir gün lazım, tahlil lazım, tahlilin açıklanacağı gün lazım, bunlara parayı ödemezsen 3 ay-4 ay-6 ay bekletiyorlar. Ameliyat günü lazımsa parayı verdiğiniz zaman, ameliyat günü geriye geliyor. Parayı vermediğin zaman, sen ölmüşsün, kalmışsın, yatmışsın, hastalanmışsın, acı çekmişsin. İdris hocanın keyfine değil ki, İdris hocanın düzeni güzel, devam etsin.

Şimdi bugün eğer bu meseleler Düzce Üniversitesi’nin rektörlüğünde değişime etki yapıldıysa, orada benim dikkat çekmek istediğim İdris hoca kesinlikle ve kesinlikle burada değerlendirilmeli. Ne yapıp, ne ettiği iyi bilinmeli. Orada mutlaka çok kaliteli akademisyenler var, rektör olabilecek kişiler var. Devletin işine akıl ermez. Devlet öküz arabasıyla, tavşan avlamaya gider. Ama burada olması gereken hakikat şu; bizim üniversitenin diğer akademik çalışmalarına izah etmek, eleştiri yapmak gibi bir hadsizliğimiz olamaz. Bizim akademik kimliğimiz yok çünkü akademik kariyerimiz yok. Bunu yapanlar yapsın, ama bu vatandaşı hastane kapılarında tabiri caiz ise sağılan inek gibi gören zihniyetin başındaki adam, bugün hala bu işin başında. Devam eder mi? Eder. Etmez mi? Etmez. Ben orasını bilemem. Bunu kim bilir? Devleti yöneten bilir, siyasetçi bilir. Davulu boynuna takmış olan siyasetçinin, tokmağı İdris hocanın elinden alması lazım. Almadı mı? Tempoyu zaten o tutturuyor, ritmi tutturan o. Onun için birçok şeylerde söyleniyor. Rektör hanımın daha büyük görevlere geleceğini söyleyenler var. Yani bunun gibi birçok var sayımlar var. Ama bir tanesi var ki; Düzce rektörü çok sevdi, çok değer verdi, ama rektör Düzce’deki bu değeri, bu sevginin karşılığını söylemle verdi. Eylemle vermedi. İnsanların hastane köşelerinde para mekanizması içerisinde savrulmasına bir şekilde engel olamadı. Bunun en büyük etkisi de İdris hocaydı.  

Programın Tamamını Aşağıdaki Linkten izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=fVSvEp8Uq_k