Düzce’de hava kalitesine yönelik çalışmaların değerlendirilmesi ve ilerleyen zamanlarda yaşanması muhtemel hava kirliliği durumlarının önüne geçilmesi adına yapılacak çalışmalara ve alınacak tedbirlere yönelik yol haritasının belirlenmesi amacıyla Vali Sayın Cevdet Atay başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler, uzmanlar Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer ve ilgili birim amirleri katıldı.

Toplantıda bir süredir ölçüm ve numune alım işlemlerine devam eden 3 adet sabit ve 2 adet seyyar Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarından alınan veriler değerlendirildi.

Buna göre Aziziye Mahallesi’nde bulunan Fidanlık istasyonundan alınan ölçümlerde kış aylarında yakın kaynak olarak evsel ısınmanın ve şehirlerarası trafik yoğunluğunun, uzak kaynak olarak OSB’nin etkisi olduğu, belirlendi. Kışın etkinin en fazla yanmadan kaynaklı olduğu, yaz aylarında ise %34 oran ile şehirlerarası ulaşımın kirliliğe etkisinin fazla olduğu ve kış aylarından enverziyonun etkisiyle hava kirliliği üzerindeki baskının arttığı belirtildi.

Bahçeşehir’de bulunan istasyonda yapılan ölçümlerden alınan verilere göre kirletici unsurların Yüzde 21 oranında şehirlerarası trafikten ve yüzde 39 oranında sanayiden kaynaklandığı tespit edildi.

Düzce Belediyesi Meydanı’nda bulunan istasyondan alınan ölçümlerde ise kirliliğin en çok dizel araçlar ve trafikten kaynaklandığı bunun yanında kış aylarında sabah ve akşam saatleri artışta olmak üzere yanmadan kaynaklandığı not edildi.

EYLEM PLANI ŞU ŞEKİLDE:

Kirliliğin önüne geçilmesi için de bir eylem plan oluşturuldu.

Buna göre Mahalli Çevre Kurulu toplantılarında alınan kararlarının uygulanacak. Kuzey Çevre Yolunun tamamlanarak Düzce Merkezden geçen şehirlerarası ulaşımın hafifletilecek.

Yakıt kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesi için de doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak yakacak yardımın doğal gaz kullanımı yönünde olması sağlanacak.

Gerekli görüldüğü takdirde sanayi tesislerine sürekli ölçüm ve izleme cihazlarının kullandırılacak.

Meteorolojik verilere göre hava kirliliği yaşanması muhtemel günlerde trafikte tek ve çift plaka uygulamasına geçilebilecek.

Anız, lastik, mobilya vb. yakılmasıyla kaçak emisyon oluşturan olayların önüne geçilmesi ve idari yaptırım uygulanacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN