Her yıl İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IqAir tarafından yayımlanan 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu açıklandı. Raporda hava kirliliğinin ölümcül hastalıklara davetiye çıakrdığı ve her yıl 8 milyon insanın ölümüne sebep olduğu vurgulandı.

Türkiye 46. sırada

117 ülkede 6 bin 476 şehirdeki hava kirliliği izleme istasyonlarından alınan verilere dayanan dünyanın en kapsamlı raporunda, geçen yılki gibi Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülkesi oldu. Iğdır hava kirliliğinde Avrupa'nın en kirli şehri olurken Iğdır'ı Rusya’daki Krasnoyarsk ve Sırbistan’daki Novi Pazar izledi.

Düzce yine ‘kara liste’de

Hava kirliliğine karşı ‘Acil Eylem Planı’nın uygulamaya koyulduğu Düzce’den iyi haber beklenirken aksine ortaya çıkan kötü gidişat kaygılandırdı. Yıllardır kronik hava kirliliği problemiyle boğuşan Düzce, bir kez daha ‘kara liste’deki yerini aldı.

Avrupa’nın hava kirliliği en yüksek 5. kenti

Geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Düzce Belediyesi’yle ortak çalışmasıyla ortaya konulan mücadele planının çözüm olmadığı görülen hasta eden hava kirliliğinde Düzce 2020’de Avrupa’nın en kirli 11. kentiyken 2021’de 6 sıra birden atlayarak 5.’liğe yükseldi.

Hayati sorunla etkin mücadele şart

Türkiye’nin 2., Avrupa’nın 5. en kötü havaya sahip şehri olan Düzce için kapsamlı ve çözüm odaklı bir mücadelenin gerektiği yıldan yıla kötüye giden tabloyla bir kez daha gözler önüne serildi.