Yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye ilk görüldüğü tarihin üzerin den neredeyse 2 yıl geçerken Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarının zirveyi gördüğü günler sürüyor.

Son bir haftada yeniden 100 binin altına gerilese de yüksek seviyelerde seyreden vaka sayılarında düşüşün kalıcı olması temenni edilirken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sürecin seyri açısından büyük önem taşıyan 5-11 Şubat haftasına ait illere göre vaka haritasını yayınladı.

Açıklanmaya başlandığı günden bu yana en ağır haftalık tablo kayıtlara geçti. 25 ilde haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayıları 4 haneli sayılarda gerçekleşti. En yüksek vaka oranı 1410 ile Tokatta, en düşük oran ise 91 ile Burdur’da oldu.

Uzun zamandır artışın durdurulamadığı Düzce’de ise bu hafta artış yaşanmadı. Geçtiğimiz hafta son 15 ayın vaka zirvesini gören Düzce’de 753 olan 100 bin kişide görülen vaka sayısı 5-11 Şubat haftasında 744 oldu. Vaka sayısında kayda değer bir düşüş olmasa da artışın durması nefes aldırdı.

Verilere göre günlük vaka sayısı yine 400’ün üzerinde oldu. Önceki hafta Düzce’de her gün ortalama 426 kişiye COVİD-19 tanısı konuldu. Bir haftada 2 bin 982 kişi daha hastalığa yakalandı.

Omicron’un hızlı yayılımıyla yalnızca 2 ayda 6 katına çıkan vaka sayısındaki duraklama gelecek adına umutları yeniden yeşertti. Uzmanlar, Düzce’de düşüşün sürmesi ve normalleşmenin sekteye uğramaması için maske, mesafe ve temizlik kurallarının hayati önemi ile aşının koruyuculuğunun altını biz kez daha çizdi.

Öte yandan Düzce’de yerli ve milli aşı Turkovac’ın uygulanmaya başlaması da düşük olan aşılamayı hızlandıramadı. Ülke genelinde 5. doz aşılama devam ederken Düzce’de 18 yaş üstündeki 70 bin kişi henüz 2. doz aşısını dahi olmadı. Ocak sonundan bu yana aşılama oranı yalnızca 0,4 puan arttı.