Dört tarafı su kaynakları ile çevrili olan Düzce’nin birçok mahallesinde yaz aylarında yaşanan susuzluk, tepkilerin odağına yerleşen Düzce Belediyesi’nin başını çok ağrıttı. Hem Düzce merkezde hem de arıtma tesisinin bulunduğu Beyköy’de su sorununun giderilmesi için yoğun mesai harcayan belediye ekipleri, sonunda asıl sıkıntının alt yapı değil Uğur Suyu üzerine kurulan HES’ler olduğunu ispatladı.

Enerji için suyu tutuyorlar

DSİ Düzce Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyete geçirilen HES’ler tarafından kurulan barajlarla Düzceliler’in suyu ipotek altına alınarak 247 bin Düzceli’nin yaşam kaynağı olan suya ulaşmasının önüne set çekiliyor. Kurak geçen yaz aylarının ardından yeterli miktarda yağışın da gerçekleşmediği bugünlerde Uğur Suyu üzerine kurulan HES’ler, su cenneti kentte susuzlukla mücadele edilmesine neden oluyor.

HES’ler yüzünden Düzceliler’e giden içme suyu azalıyor

Başına buyruk şekilde enerji üretmek adına hareket ederek şehrin içme suyunun sağlandığı yatakları kapatarak suyu tutma çabalarını yetkililerin tüm girişimlerine rağmen görmezden gelen HES’ler sebebiyle Düzceliler’e gidecek olan içme suyu azalıyor ve ortaya çıkan basınç sorunundan ötürü de uzun süreli arızalar yaşanıyor.

DSİ’nin uyarıları dikkate alınmıyor

Düzce’ye kalıcı birçok proje kazandırmak için Düzce Belediyesi ile koordineli çalışma yürüten DSİ sık sık toplantı yaptığı HES yetkililerini bu konuya uyarıyor. Yapılan görüşmelerde kuraklık süresinin devam ettiği bir ortamda suyun haftada 3 gün tutulması yüzünden yaşanan sorunlara parmak basılsa da şirketler bu uyarıları dikkat almıyor. Sorunun çözümü için hiçbir girişimde bulunulmadığı gibi başlarına buyruk ve kural tanımaz şekilde hareket edilmesi yüzünden olan Düzce halkına oluyor.

Kural tanımıyorlar

Konuyla ilgili yönetmelikte ortaya çıkan tablo da soru işaretlerinin artmasına neden olacak bir hal alıyor. Mevcutta kentin içme suyu ihtiyacının karşılanması öncelik olduğu yönetmeliklerle belirtilmiş olmasına karşın, HES’lerin bu kural tanımaz uygulamalarının neye dayandığı da ayrı bir merak konusu olarak gözler önüne seriliyor. Düzceliler’in özellikle sosyal medya üzerinden su sorununa karşın dile getirdikleri şikayetlerinin ardı arkası kesilmezken, sıkıntının asıl nereden kaynaklandığı sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Kuraklığın mevsimsel olarak en az 1 ay daha devam edeceği göz önünde bulundurulursa önceliğin içme suyu ihtiyacının karşılanması olduğunun unutulmaması ve yetkililerin kendi yönetmeliklerinin gereğine göre hareket etmeleri Düzceliler’in en büyük beklentisi olarak karşımıza çıkıyor.

Düzce’de 2021’de su sorunu tarih olacak

Öte yandan Düzce Belediyesi, şehrin içme suyu sorununu kökünden çözmek için DSİ ile çok büyük bir çalışma yürütüyor. Bir yandan HES’lerin oraya çıkardığı sorunlarla mücadele eden Düzce Belediyesi diğer taraftan milyonlarca liralık su alt yapısı yatırımı için yoğun mesai harcıyor. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün büyük titizlikle takip ettiği çalışmalar planladığı gibi 2021 yılında tamamlandığında Düzce’de su sorunu tarih olacak.