Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede en önemli silah olan aşılamada Türkiye atağa geçti. Alman BioNTech firmasından temin edilen aşıların parti parti ülkeye ulaşmasının ardından nisan ayından beri güncellenmeyen aşı takvimi önce 50 yaştan 45 yaşa düşürüldü.

Ardından da yaş sınırlaması olmaksızın sinema ve tiyatro çalışanları, gıda sektörü çalışanları, berber ve kuaförler, avukatlar, şoför ve taksiciler ile kurye ve kargo çalışanlarında da aşılama başladı. Pazartesi itibariyle de 40 yaş üstü vatandaşlar için aşı randevularının açılacağı açıklandı.

2 GÜNDE 4 BİN DOZA YAKIN AŞI YAPILDI

“Kolları sıvıyoruz” sloganıyla birlikte başlayan yeni dönemde Düzce’de de aşılamada yukarı yönlü ivme başladı. Bilim Kurulu Toplantısı’nın gerçekleştiği 10 Haziran Perşembe gününden bu yana geçen 2 günde Düzce’de toplam 3 bin 974 doz daha aşı uygulaması yapıldı. Nisan ve mayıs aylarında günlük 800’ün altına kadar düşen aşılamada, son iki günde kazanılan hızla beraber 2 bin 968 vatandaş birinci doz aşısını olarak ilk kez aşıyla tanıştı. Uygulanan son dozlarla birlikte Düzce’de 1. doz aşısını olayların sayısı 90 bini buldu. Her iki doz aşısını da olarak aşı süreci tamamlanan vatandaşların sayısı da 67 bin 343’e ulaştı.

ASM’LER İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ile Akçakoca, Yığılca, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli, Kaynaşlı’da bulunan entegre hastanelerde BioNTech firmasından gelen aşılarla 1. doz aşı uygulamasına devam edilirken aile sağlığı merkezlerinde uygulama yapılabilmesi için de adım atıldı. 1. No’lu ASM’ye gerekli soğutucu ekipman sağlanarak aşı uygulaması başlatıldı. Düzce’nin kalabalık diğer noktaları için de cihazların temin edildiği ve kısa sürede aşı uygulanmaya başlanacağı öğrenildi. Az sayıda olan SinoVac firmasından gelen aşılar ise bozulma konusunda daha dayanıklı olduğu için aşılarını evlerinde olan yaşlı ve engellilere uygulanıyor.

‘AŞI ZİYAN OLMASIN’ UYARISI

BioNTech aşısının eksi 80 derecede durması gereken ve 6 doz halinde paketlenen bir aşı olduğunu belirten uzmanlar, buzluktan çıkarıldıktan sonra 6 saat içinde uygulanması gerektiğine vurgu yapıyor. Temini zor olan aşının ziyan olmaması için vatandaşların mutlaka aşı randevularına gitmesi gerektiği kaydedilirken, bu kara günlerin geride kalması için de aşı sırası gelen vatandaşların randevularını oluşturarak aşılarını olması gerektiği hatırlatılıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN