Yeni tip koronavirüs salgınında yaşanan durdurulamayan yükseliş hastanelerde yoğunluğun artmasına neden oldu. Salgın başından bu yana büyük bir fedakârlıkla görevlerine devam eden sağlık çalışanları da hastalara yetişebilme noktasında zor durumda kalmaya başladı.

Öte yandan dün akşam itibariyle yurt genelinde salgının yayılım hızını düşürebilmek amacıyla kısmi kapanma dönemi başladı. Bu uygulamadan sonra 81 ilin il sağlık müdürlüklerine de ayrıca bir genelge gönderildi.

Ülkemizin zor bir dönemden geçtiği belirtilen genelgede, sağlık çalışanlarının "personel işlemleri", Sağlık Bakanı Koca'nın imzasıyla yeniden düzenlendi.

İstifa ve emeklilik başvuruları iptal! İzinler durduruldu!

Yeni genelgeye göre sağlık çalışanlarının izinleri, bir sonraki emre kadar durduruldu. Hali hazırda izin belgesini göndermiş olanların dilekçeleri askıya alındı.

Geçmiş "pik dönemlerinde" koşullara dayanamayıp istifa eden ya da emekliliğini isteyen sağlık çalışanları olmuştu. Bakanlık, bu durum için de "askıya almayı" getirdi. Buna göre istifa etmek ya da emekli olmak amacıyla dilekçe yazanların belgeleri de askıya alınacak, kabul edilmeyecek.

Yeni düzenleme her kademeye yönelik

Bu yeni düzenleme, sağlık kurumlarında çalışan tüm kademelere yönelik olarak duyuruldu. 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak kayıtlara geçen kurallar, merkez veya taşra olması fark etmeksizin her bölgede geçerli olacak.

İzinler olmasa da esnek çalışma saatleri var

Yayınlanan Sağlık Bakanlığı genelgesine göre sağlık çalışanları için de esnek çalışma saatleri geliyor. Çalıştırılma sistemine bakılmaksızın taşra ve merkez teşkilatlardaki tüm personellerde esnek çalışma saatleri uygulanacak. Bu saatler, kurum amirlikleri ya da başhekimler tarafından belirlenecek.

İdari izin geliyor

Covid-19 salgını sürecinde risk grubunda bulunan kronik hastalar, organ nakli olanlar, kanser hastaları, gebeliğinin 24-32 haftaları arasında olanlar ve engelliler idari izinli sayılacak. Buna karşın süt izni bulunan anneler ile 10 yaş ve altında çocuğu olan kadınlar için idari izin bulunmuyor. Fakat süt izni bulunan anneler, bu izinleri belirlenen saatler içerisinde kullanmaya devam edecekler.

İller arasında görev olabilir

Yakın veya uzak olması fark etmeksizin herhangi bir ilde sağlık personeline ihtiyaç olması durumunda görevlendirilen bir/birkaç personelin asıl hastanesinden ayrılışı derhal gerçekleşecek ve görevinin çıktığı hastaneye nakli sağlanacak.

Acil durumlara özel izin geliyor

Sağlık çalışanları, acil durumlar dahilinde idari izinli sayılabilecekler. Fakat bu izin döneminde bulundukları şehirden ayrılmamaları ve sağlık kuruluşunda ihtiyaç olması dahilinde derhal işe geri dönmeleri istenebilir.

İdari izinlilerin hakları saklı kalacak

Bu dönemde idari izinli sayılacak kişilerin her haklı saklı tutulacak. Çalışanlarla aynı maddi ve manevi haklara sahip olacaklar ve sigorta ödemeleri konusu aksatılmayacak.