Düzce’de 1997 yılından bu yana görülen Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı (Hyphantria cunea) 300'den fazla bitki türüyle beslenebilme ve çok yüksek miktarda çoğalma kabiliyetinde olması nedeniyle hem bitkisel üretimi tehdit ediyor hem de insanların yaşam alanları olan evlerin balkonlarına ve çatı aralarına girerek sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

Her yıl Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı 2 döl vermekte olup 1. neslini haziran ayında, 2. neslini ise ağustos ayında vererek önemli ölçüde zarar meydana getiriyor.

Konuya ilişkin Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının ekonomik zarar eşiği üzerine çıkmasını engellemek amacıyla gerekli ilaçlı mücadelenin geciktirilmeden ve İl genelinde eş zamanlı olarak yapılması zararlının yoğunluğunun azalmasında ve gelecek yıl zararının önlemesi amacıyla önemli katkı sağlayacaktır.” İfadelerine yer verildi.

ZARARLIYLA MÜCADELE KURUMLAR DÜZEYİNDE YÜRÜTÜLÜYOR

2022 yılında bu zararlıyla birinci nesil mücadele kapsamında Bakanlık ve Ziraat Odalarının katkılarıyla alınan iki makine ve İl Özel İdare bütçesinden temin edilen ilaçlar ile Merkez ve İlçelerde köy ortak alanları, meralar, mezarlıklar ilaçlanmıştı.

Ancak ikinci neslin çıkış yapmaya başladığı bu günlerde ise ikinci neslin daha yoğun ve daha tahripkâr olacağını vurgulayan yetkililer, bu konuda bireysel olarak ta hassas davranılması gerektiğinin altını çizdi.

Son olarak, Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda: “İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Ayrıntılı bilgi için üreticilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvuru yapabilirler.” İfadelerine yer verildi.