Koronavirüs salgını ile birlikte daha da önem kazanan sağlık hizmetinin sorunsuz verilmesi adına idareci ve siyasilerin desteği ile son dönemde Düzce’de önemli gelişmeler yaşanıyor. Yeni inşa edilen ve ihale aşamasına gelen sağlık kurumlarının yanı sıra ihtiyaç duyulan branşlara yapılan uzman hekim atamaları Düzceliler’in tedavi olmak için başka illere gitmesini önlüyor. Tüm bu çalışmaları Öncü Haber’e değerlendiren Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, röportajın üçüncü bölümünde aşı uygulaması hakkında merak edilenleri anlattı.

Düzce’de Biontech ilk doz, Sinovac ikinci doz uygulanıyor

Düzce’de hem Çin menşeli Sinovac hem de Alman-ABD ortaklığında üretilen Biontech aşının uygulandığını belirten İl Sağlık Müdürü Yılmaz, şöyle konuştu:

“Şu anda birinci dozlarla ilgili sadece Alman aşısı olan Biontech kullanıyoruz. İkinci doz olarak ise Çin aşısı dediğimiz Sinovac uygulanıyor. Biontech aşısı sadece şu anda birinci dozlarda randevuya açık. İkinci doz daha önce Sinovac yaptırmış vatandaşlarımız için de Sinovac aşısı yapmaya devam ediyoruz.”

“Aşı tedariğinde sıkıntı yok”

Aşılamanın yavaş ilerlemesinin nedeni olarak akıllara gelen ‘Aşı tedariğinde sıkıntı mı var?’ sorusuna da açıklık getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Şu an için aşı tedariğinde bir sıkıntı gözükmüyor gibi. Sonuçta kimlik numarasına tanımlanmış ve randevu almış vatandaşlarımıza aşı yapmada herhangi bir sıkıntımız yok. Elimizde aşımız mevcut. Birinci doz için şu anda Biontech olabiliyorlar. Kimlik numaranıza aşı tanımlandıktan sonra ne zaman randevu oluşturursanız o zaman aşı yaptırabilirsiniz. Herhangi bir aşı hakkınızın yanması gibi bir sorun söz konusu değil. Sadece diğer yaş grupları açıklandığında randevu yoğunlaşmış olur. Daha kalabalık bir ortamda aşı yaptırmış olursunuz.”

“Yoğun bakım yatak sayımızı 2 yılda 3 katı arttırdık”

Düzce’de yoğun bakım yatak kapasitesinin ihtiyaca cevap verecek düzeyde olduğunun altını çizen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İl bazında bütün hastanelerde 150’nin üzerinde yoğun bakım kapasitesinin üzerine çıkmış olduk. Bu son süreçte üniversite hastanemizde de ruhsatlandırma yaptık. Düzce Devlet Hastanesi’nde de arkadaşlarımızın yoğun çabasıyla, gayretiyle yatak sayımızı 81 yatağa kadar çıkarmış olduk. Düzce plakasına ulaşmış olduk. Belki farklı alanlarımız da olsa biraz daha arttırma gibi bir şansımız da olabilirdi. Ancak her yatak için belli bir metrekare alan olması gerekiyor. Yoğun bakım hastasına o alanda hizmet vermek gerekiyor. Çok şükür iyi durumdayız. 28 gibiydi yoğun bakım sayımız. Son süreçte 3 katı kadar bir artış yapmış olduk. Tabii bu yoğun bakım yatakları bize önümüzdeki süreçte de lazım. Şu anda hem COVİD için hem de diğer hastalıklar için kullanıyoruz biliyorsunuz. Trafik kazası geçirip yoğun bakım ihtiyacı olan da olur. Beyin kanaması geçirip yoğun bakım ihtiyacı olan vatandaşımız da oluyor. Her iki durumda da bir şekilde şu anda iyi durumdayız. İl dışından da bize gelebildiği gibi yoğun bakım için o an için yatağın boş olmasıyla ilgili oluyor. Çok şükür iyi durumdayız.”

Muncurlu’ya hidroterapi merkezi

Düzce’de acil ihtiyaç olan branşlara yakın tarihte yapılan atamalar ve fizik tedavi merkezine dönüşen Muncurlu ek hizmet binasında verilen hizmetler hakkında da bilgilere veren İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, şunları aktardı:

“Kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor. Onkoloji ile ilgili yeni bir atamamız oldu. Bayramdan sonra başlayacak inşallah. Diğer doktor arkadaşımız üniversiteye geçti. Romatoloji doktorumuz geldi başladı. O da iyi bir doktor arkadaşımız. Çalışkan sağ olsun. Muncurlu yerleşkesinde. Orada hidroterapi merkezimiz bugün-yarın hizmete girecek. COVİD olduğu için çok hızlı ilerlemiyor inşaatlarımız. Hidroterapi havuzumuz var. Romatizmal hastalıklar ve fizik tedavi hastalıkları için. Eklem, diz, trafik kazası, felç geçiren hastalarımızın rehabilite edilmesi gibi hastalıklarımızla ilgili tedavilerimiz orada devam edecek. Küçük lokal tedavilerimizin yapıldığı küçük tedavi havuzlarımız da olacak orada. Hekimlerimizin uygun gördüğü hastalarımız orada tedavilerini almış olacak.”

Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi de var

“Muncurlu’daki yatak kapasitemizi de sürekli arttırıyoruz.” diyen Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Her hastalığa her tedavi şekli iyi gelmiyor. Bu yüzden orada yatak kapasitemizi de arttırıyoruz. 50 yatak kadar orada da inşaatı devam ediyor hali hazırda. Birçok konu COVİD sürecinden dolayı kendi mecrasında durağanlaşıyor ve sekteye uğruyor. Daha önceden beri planlamış olduğumuz bir süreçti inşallah onda da önümüzdeki ay süreci tamamlamış oluruz diye düşünüyoruz. Pulmoner rehabilitasyon diye önemli bir konumuz var. COVİD hastalıklarında akciğer enfeksiyonu olup da nefes sıkıntısı çeken hastalarımızla ilgili arkadaşlarımız fizik tedavide olsun göğüs hastalıklarında olsun pulmoner rehabilitasyona da başladılar. Yeterli tıbbi tedaviye rağmen nefes darlığı çeken, egzersiz toleransı azalmış veya günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma gözlenen kronik solunum hastalığı olan her hastaya pulmoner rehabilitasyon uygulayabiliyoruz.”

Akçakoca’ya yapılacak yeni devlet hastanesinde son durum

Akçakoca’ya yeni kazandırılacak devlet hastanesi için çalışmaların devam ettiğini ve mevcut hastane binasının ise aile sağlığı merkezi olarak değerlendirileceğini açıklayan Yılmaz, detayları şöyle anlattı:

“Mevcut binamızda acil servisimizi yapmıştık daha önce biliyorsunuz. Orada da ekip kadromuz iyi oldu. Üroloji doktorumuz var. İyi bir göz doktorumuz oldu. Akçakoca’daki hastalarımızı tedavi etme anlamında güzel ameliyatlar yapıyor. O yerleşkede hastaneyi başka bir alana yapacağımız için, aile sağlığı merkezi ve Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü o hastane bahçesindeki bir alana yapacağız diye konuşulmuştu. Protokol de yapılmıştı. Onun inşaatına başladık. Birinci katının betonlarını attılar. İkinci katın şu anda kalıplarını çakıyorlar. Orada da hastanemizi başka bir alana yaptıktan sonra, hastane binasının olduğu alan komple sağlık hayat merkezine hitap edecek şekilde, vatandaşlarımızın da kullanabileceği şekilde, millet bahçesi gibi bir proje vardı. O da inşallah önümüzdeki süreçte devam etmiş olacak. Onun bir ayağı olan, bizim yapacağımız bina şu anda yükselmeye başladı diyelim. Hastanenin durumu ile ilgili de proje çalışması devam ediyor. Alan projesi bitmek üzere. Alan projesinde şöyle bir sıkıntı oldu. Mimar arkadaş COVİD geçirdi. Yoğun bakıma yatmak durumunda kaldı. O yüzden bir ay kadar çalışamadı. Kendisiyle sürekli irtibat halindeyiz sonuçta o projenin kullanıcısı Düzce halkı olacağı için biz de onu takip ediyoruz. Uygulama projesine geçilecek. Alan projesi bitmek üzere. Bakanlık da teslim etti alan projesini. Bugün yarın alan projesiyle ilgili onay çıkarsa, tabii şu an süreçten dolayı bir aksama olacak ama. İhalesi yıl sonuna doğru yapılır diye düşünüyorum. Çünkü uygulama projesi de çizilecek. İki-üç ay kadar uygulama projesi devam eder. Şimdi bizim projelerimizde imari proje çiziliyor. Daha sonra  da oksijen sistemlerinin nerden geçeceği, elektrik sistemlerinin nerden geçeceği belirleniyor. Çünkü orada yoğun bakım alacak, cihazlar bağlanacak. Radyoloji ünitesi kurulduktan sonra orada kurşun kaplama yapılacak. Oranın elektrik sistemleri soğutma sistemleri olacak. Onların çizileceği uygulama projesi dediğimiz projeler var. Onların yapılması gerekiyor. O süreci halletmemiz gerekiyor. Onları bitirdikten sonra da yaklaşık maliyet çıkartılacak. Çevre ve şehirciliğin pozlarına göre. Ondan sonra da ihale süreci başlayacak. Proje aşaması da gerçekten önemli. Bizim hedefimiz bu yıl içerisinde ihale sürecinin başlaması çünkü bir an önce projenin bitmesini bekliyoruz. O açıdan da proje ihalesi tekrar yapılmadı biliyorsunuz. Daha önce proje ihalesi yapılmıştı. Oradan yaklaşık 6 ay kadar bir karımız oldu diyebiliriz. Kullanırken aksaklık yaşamamak için önden binayı iyi kontrol etmemiz gerekiyor.”