Düzce’de yıllardan beri süregelen hava kirliliği problemi bu yıl daha ekim ayı bitmeden kendisini gösterdi. Geçen yıl 365 günün 195’inde insan sağlığına ciddi zararları olan kirli hava soluduğu ortaya çıkan Düzce’de hava kirliliği endeksi önce ‘iyi’den ‘orta’ya, ardındansa ‘orta’ seviyeden ‘hassas’ seviye sınırına çıkmıştı. Bugün itibariyle kentin hava kalitesi hassas seviye sınırını da geçti.

Sınırı ikiye katladı, bakanlık uyardı

Solunabilir bir hava için 0 ile 50 arasında olması gereken PM25 değeri, Aziziye Mahallesi’nde bulunan istasyonda 103 olarak ölçüldü. Bu durumun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Düzce için ‘Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir.’ notu düşerek uyardı.

Bahçeşehir’de hava temiz

Cedidiye Meydanı’ndaki istasyondaysa bu değer 73 olarak ölçülürken orta seviyede yer aldı. Bahçeşehir’de bulunan istasyonda ise hava kalitesi 23 olurken bölgedeki kirlilik değeri normal çıktı. Düzce’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait 3 istasyonda her saat başı ölçümler yapılmaya devam ediliyor.

Temiz Hava Acil Eylem Planı uygulamaya konuldu

Öte yandan hafta başında Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü tarafından tanıtılan ve belediye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ortak çalışmasıyla hazırlanıp uygulamaya koyulan ‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’ ile hava kirliliği ile etkin mücadele edilmesi öngörülüyor. Kirliliğin başlıca nedenleri olan sanayi, kalitesiz kömür kullanımı ve şehir içi trafiğe yönelik alınan sıkı tedbirlerin ortaya koyulduğu plan, ilgili tüm kurumların katılımıyla uygulamaya koyuldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN