Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, öğretim elemanları, davetli misafirler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, son zamanlarda kalp damar hastalıkları konusuna ilginin arttığını belirterek, basının da bu konu üzerinde durduğunu ifade etti. Sağlıklı bir yaşam için insanları bilgilendirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kayıkçı, konferansın yararlı olması temennisinde bulunarak, konferansa katılım sağlayanlara ve katkı sunanlara teşekkür etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Kayapınar, kalp rahatsızlığı yaşayan bireylerin, sağlık sorununu en aza indirmek için yapması ve yapmaması gerekenleri anlattı. Ciddi kalp rahatsızlıkların ölüm oranını artırdığını ifade ederek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Kayapınar, kalp rahatsızlıkları nedeniyle dünya genelinde ölüm oranlarının %37 olduğunu, kanserlerde %27, diyabette %24, kronik solunum yolu hastalıklarda %8 ve diğer nedenlerde ise %4 olduğunu söyledi.

Kalp rahatsızlıklarına yol açabilecek risk faktörlerini; “sigara, hiperkolesterolemi, hipertansityon, diyabetes mellitus, immobilite, obesite, yaş, aile öyküsü ve cinsiyet” olarak sıralayan Kayapınar, sağlıklı beslenmenin önemine değindi.

Akdeniz diyetini tavsiye eden Doç. Dr. Osman Kayapınar, diyetin; sürdürülebilir olması, karışık olmaması gerektiğini ve şeker ve yağdan fakir, meyve ve sebze ağırlıklı, tahıllı lifli, trans yağ asitleri veya doymuş yağlar yerine tekil doymamış yağlar, omega-3 yağ asitleri ile yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sigara kullanımına ayrı bir yer açan Kayapınar, sigaranın hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Sigara kardiyovasküler hastalar (kalp damar hastalığı; KVH) için güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Çevresel sigara maruziyeti, pasif içicilik de dahil olmaması gerekiyor. Sigara bırakmak kolay bir süreç değildir, uzman desteği gerekebilir. Elektronik sigara da zararlıdır.” ifadelerine yer verdi.

Sporun sağlıklı yaşam için olmazsa olmayacağını da vurgulayan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Kayapınar, her yaşta, kalp rahatsızlığı olanların bile bedenine uygun spor yapılabileceğini söyledi.

Programın sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Doç. Dr. Osman Kayapınar’a Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.