Düzce’de sağlık yatırımları hızla artmaya devam ederken, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucunda Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne Kalp Merkezi kazandırdıklarının müjdesini vermişti. Yaşanan bu gelişme, Düzce’de sağlık alanında büyük bir kazanım olarak gösterilirken, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kurulacak olan Kalp Merkezi ile ilgili gelişmeleri ilk kez Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’e anlattı.

“Kalp Merkezi için çalışmalarımız devam ediyor”

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kurulacak olan Kalp Merkezi ile ilgili tüm çalışmaların devam ettiğini kaydeden Dr. Yılmaz, “Biz eski zamanlardan beri bu konuyu takip ediyorduk. 500 bin nüfusa 1 tane Kalp Merkezi planlaması oluyor. Gelinen noktada epey aşama kaydettik. Sayın valimiz, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşları olsun, devlet büyüklerimizin çok fazla desteği oldu. Geçen hafta itibariyle de Düzce Devlet Hastanesi’nde Kalp Merkezi kurulması ile ilgili, Sağlık Bakanlığı Komisyonu’nun verdiği kararla bize yazı tebliğ edildi. Biz de bu yazının gereğini yerine getirmek için müracaatlar yaptık. Biz cihaz alınmadan önce kurulacak yerin hazırlıklarını yapıyoruz. Cihazların alımını bakanlık gerçekleştiriyor. Daha önce de müjdesini vermiş olduğunuz çocuk ve kadın doğumu Muncurlu’ya taşıma ile ilgili çalışmalarda boşalacak yerlerde planlayacağımız bir çalışma ile hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

“Düzce’nin bu merkeze ihtiyacı vardı”

İl Sağlık Müdürü Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Kalp Merkezi dediğimizde sadece anjiyo cihazı değil, kalple ilgili diğer bütün tetkiklerin yapılabileceği bir merkez haline dönüşmesi gerçekleşecek. Bunun için yardımcı sağlık personeli çalışanlar da lazım. Bunların hepsinin planlaması önümüzdeki günlerde gerçekleşmiş olacak. Bu hizmeti şu anda Düzce Üniversitesi Hastanemiz veriyor. Gayet te güzel veriyorlar, ama ikinci bir alternatifin olması Düzce’miz ve vatandaşımız açısından iyi olacak. Düzce’nin böyle bir ihtiyacı vardı. Bakanlıkta bu talebimizi gördü.  Mevcut hastanenin içinde oluşturulacak. Belirli şartları var. Belirli bir metrekaresi olması gerekiyor. Kurşun kaplaması olacak, yoğun bakıma ve ameliyathaneye yakın olacak. Bu kriterlere uygun yeri arkadaşlar planladı. Anjiyo cihazının ihalesi devam ederken, kurulacak yerin hazırlıkları yapılacak. Sadece anjiyo değil, kalp merkezi olarak açılacak olması güzel olacak. Bu gerçekleşince ruhsatlandırma aşamasına geçeceğiz.”

“Salgını artık hayatımızdan çıkarabiliriz”

Düzce’de büyük oranda düşen koronavirüs vaka sayılarına da değinen Yılmaz, “Salgını artık hayatımızdan çıkarabiliriz.” diyerek, umut veren açıklamada bulundu. Vatandaşları özellikle kapalı alanlarda kurallara uymaya davet eden Yılmaz, “Bilim kurulu toplanıp bir karar verecek. Ülke genelinde 5 binli rakamların altına indi, ilimizde de günlük 10-15 gibi rakamlarda. Yaptığımız test sayıları da 150-200’lere geriledi. Bir haftadır Kovid nedeniyle vefat yaşamadık diyebiliriz. Kapalı ve havalandırması yetersiz yerlerde maske takmaya devam etmeliyiz. Ancak açık alanlarda ve iyi havalandırılan alanlarda maske zorunluluğu yok. 65 yaş üstü ve kronik hastalarda aşılama süreçlerimiz devam ediyor. Dünyada aşı üretebilmiş 9 ülkeden birisiyiz. Şu an aşıda diğer seçenekler de var ama biz kendi yerli aşımızı üretmiş olmamızdan dolayı onu tercih ediyoruz.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek kanser taraması yapacağız”

Düzce’ye kazandırılan Kanser Tarama Tırı ile vatandaşların ayağına kadar giderek kanser taraması yapacaklarının altını çizen Yılmaz, “Kanser tarama tırımızın cihazını bekliyoruz. Cihazın ihalesi neticelenmek üzere. İçerisinde mamografi cihazı olacak. Tahliller alınabilecek. Laboratuvarda bakılması gereken testler yapılacak. Araç şehir içinde gezerken farkındalık oluşturacak. Gittiğimiz yerde hizmet vatandaşımızın ayağına gitmiş olacak. Köylerde muhtarlarla görüşüp ve fabrikalarda toplu taramalarla erken tanılar konabilecek.” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı beslenirsek, bütün hastalıkların önüne geçmiş oluruz”

Uzun saatler süren orucun ardından normal düzene geçişte sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirten İl Müdürü Yılmaz, Ramazan Bayramı’nda tatlıyı dengeli tüketmek gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, “Sağlığın başı beslenmeden geçiyor. Sağlıklı beslenirsek birçok rahatsızlığın önüne geçmiş oluruz. Ramazan ayında vücudumuzun dinlenmesi gibi bir süreç meydana geliyor. Allah hepimizin oruçlarını kabul etsin. Bayramı gördük diye bütün yemekleri hızla tüketmememiz lazım. Yavaş yavaş dinlenerek beslenmek gerekir. Özellikle bayram ziyaretlerinde çok aşırı tatlı ve çikolatadan uzak durmak lazım.” ifadelerine yer verdi.