Düzce’de sürüler halinde gezerek halkı tedirgin eden sokak köpekleri sorunu giderek büyüyor. Mahallelerini mesken tutan köpeklerden tedirgin olan vatandaşlar, belediye ve CİMER’e yaptıkları şikayetlerin ardından son çare olarak haber merkezimize ulaşırken, ortak tepki ‘Sokakta yürümeye korkuyoruz’ oluyor. Sıkıntının içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığını ise saldırı vakalarındaki artış gözler önüne seriyor.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından her ay yayımlanan faaliyet raporuna bakıldığında, yine sokak hayvanları saldırılarının rapordaki yerini aldığı görüldü. Üstelik saldırı olaylarında dikkat çekici bir artış olduğu gözlerden kaçmadı.

Müdürlük, “İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 60 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.” bilgilendirmesi ile sadece 1 ayda 60 kişinin hastanelik olduğunu duyurdu.

Hayvan hastalıkları ile mücadele ile ilgili yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi: “2021 yılı Mart ayı içerisinde, 96 köyde 24.958 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı 26 köyde 780 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 83 köyde 20.561 adet büyükbaş hayvana Sığırların Nodüler Ekzantemi, 23 köy 2  mahallede 382 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.”

Öte yandan Düzce Belediyesi hem hayvan barınağı hem de Akçakoca yolu üzerindeki rehabilitasyon merkezi ile sokak hayvanlarını iyileştirmek ve üreme kontrolü sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Ancak bu çalışmalar sayıları çok fazla olan sahipsiz köpeklerle ilgili sıkıntıların son bulmasına yeterli olmuyor. Vatandaşların şikayet etmemesi ve hayvanların zarar görmemesi ekseninde bulunacak kalıcı çözümlerin acil olarak uygulamaya geçmesi Düzce için önem taşıyor.