2020 yılının mart ayından bu yana Türkiye’de hayatı olumsuz etkilemeye devam eden yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla mücadelede yeni bir döneme geçildi.

Kasım ayında zirve yapan salgınla mücadele kapsamında alınan yeni tedbir ve kısıtlama kararlarıyla salgının yayılımı büyük oranda kontrol altına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artık önlem ve kararların bölgesel olarak alınacağını açıkladı ve “yerinde karar dönemi”nin başladığını duyurdu. Böylelikle, il hıfzıssıhha kurulları bölgesel bazda yeni tedbirleri veya gevşetme kararlarını hayata geçirebilecek.

Yeni dönemle birlikte, il bazında haftalık vaka ortalamaları da açıklanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, yeni döneme girilmesi sonrası 7-14 Şubat haftasını kapsayan illere göre haftalık vaka sayısını paylaştı.

"YERİNDE KARAR DÖNEMİNDEYİZ"

Koca açıklamasın ise, "Son basın toplantımızda illerimizdeki vaka sayısını paylaşacağımızı belirtmiştim. Bundan sonra her hafta başında 7 günün vaka sayısını ilan edeceğiz. Yerinde karar dönemindeyiz" ifadelerini kullandı.

KARADENİZ BÖLGESİ'NDEKİ 3 İL ALARM VERİYOR

"covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşılan tabloya göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında illere göre haftalık vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 60,19, Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39 oldu. Vaka sayısı en yüksek iller ise salgının alarm vermeye devam ettiği Karadeniz kıyı şeridindeki Trabzon, Rize ve Ordu olarak sıralandı.

Düzce’de son bir haftada 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 43,99 olarak kayıtlara geçti. Nüfusu 395 bin olan kentte bu rakam son bir haftada 173 vakanın tespit edildiği anlamına geliyor. Buna göre Düzce’deki günlük vaka artışı da ortalama 25 olarak kayıtlara geçti.