Düzce Veteriner Hekimleri Odası Şerif Ali Karanfil, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

Karanfil, açıklamasında günün önemine değinerek, “İnsanoğlu, tabiatın dengesi için var olmaları gerektiğine inanmaya başladığı yaşam ortaklarımız hayvanların daha iyi korunması, bakılması, beslenmesi amacıyla çeşitli örgütler kurmuştur. Bunlardan ilki, Dünyada 1822 yılında İngiltere’de Hayvanları Koruma Birliği, ülkemizde 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği’dir. Hollanda’nın Lahey kentinde Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kurulmuş, 1931 yılında aldığı bir kararla 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘KAPANMADA SAHİPLENİLEN HAYVANLAR TERK EDİLMEYE BAŞLANDI’

Hayvanların can dostlarımız olduğuna dikkat çeken Karanfil, “Yaşanılabilir bir Dünya’da yaşam ortaklarımız bizden bir kap su, bir kap yemek ve sevgi beklemektedir. Ayrıca COVİD-19 pandemisi yasakları süresince bizlere arkadaşlık edip yalnızlığımızın giderilmesini sağlayan PET-EGZOTİK hayvanlarımızın PAT diye terkedilmeye başladığına sokaklarda şahit olmak, sağlık ve refahına verilen önemin azaldığını kliniklerimizde görmek bizleri derinden üzmektedir.” cümlelerine yer verdi.

‘BELEDİYE SINIRI DIŞINDAKİ HAYVANLAR İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ’

Hayvanları Koruma Kanunu’nun eksik yanları olduğunu belirten Karanfil açıklamasına şöyle devam etti: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda eksikliğini düşündüğümüz belediye sınırları dışındaki hayvanlara sağlanacak hizmetler ve mücadele için Özel İdarelere yetki ve sorumluluk verilmesinin, yaşadığımız sorunları önemli derecede azaltacağını düşünmekteyiz. Siyasi iradenin yapacağı yasal düzenlemelerle yetki ve sorumluluk boşluğu bırakmadan hayvanların barınma, beslenme, refahı ve yaşam haklarının teminat altına alınacağı ümidini Bu 4 Ekim’de de taşımaktayız.  Temel Sağlık Hizmetleri’ne ulaşmış hayvanların varlığını gördüğümüz bir dünya ve Türkiye özlemiyle ‘bu yıl da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ derken 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’ nü kutluyor, saygılar sunuyoruz.