Şıralık Mahallesinde Milli Emlak Müdürlüğü, DSİ ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Dere Islah Çalışmaları kapsamında, çeyrek asırlık ağaçlar katlediliyor. Dere boyunda bulunan onlarca ağacın kesimine, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi alan Hendek’te bulunan bir firma tarafından başlandı. Ağaç kesimi sırasında hiçbir yetkilinin olmaması ve ağaçların denetimsiz kesilmesine Mahalle Muhtarı Mustafa Turan ve mahalle sakinleri çok sert tepki gösterdi.

“Bu canım ağaçlara kıymayın”

Konu ile ilgili Öncü Haber Mikrofonlarına konuşan Mahalle Muhtarı Mustafa Turan, ağaç katliamını kendi çabası ile durduğunu belirterek, yetkilileri göreve davet etti. Yetkililere; “Bu canım ağaçlara lütfen kıymayın” diye seslenen Turan, “Şıralık Mahallesinde şu anda ağaç kesimi var. 3 gün önce geldiler buraya, Hendek’ten bir arkadaş ihaleyi Milli Emlak’tan almış. Fakat kesim devam ederken, Milli Emlak’tan hiçbir yetkili buraya gelip bizi bilgilendirmedi. Ağaç Kesimi sırasında ne Milli Emlak’tan, ne DSİ’den, ne de Orman İşletmesi’nden gelip kesimi denetlediler. Ben bu konuyu bu kurumlara bizzat bildirdim. Şu anda ben kesimi kendi çabamla durdurdum. Bu ağaçlara ne olacağını bilemiyorum, bekliyoruz bizde” dedi.

“Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz”

Ağaçların kesimini önlemek için ellerinden bir şey gelmediğini kaydeden Turan, şu ifadelere yer verdi: “Bu güzelim ağaçları, derenin ıslahı için kesiyorlar. Temizlenmesi lazımmış. Bunun için kesiyorlar. Beni üç gün önce, bu ağaçları kesecek arkadaş aradı. Dedi ki, Müdürlerle gelecek ve ağaçları işaretleyecekler. Ama, ağaçların komple kesileceğini öğrendik. Ağaçlar kesilerek, taş döşenecek diyorlar. Ben bu duruma, bütün mahalle halkının adına tepkiliyim. Çünkü, önceden sel oluyordu bu derede ve bu ağaçlar seli önlüyordu. Bu yüzden bu ağaçların faydasını çok gördük. Neden bu ağaçları kesiyorlar, bir anlam veremiyorum. Elimiz kolumuz bağlı beklemekteyiz. Biz Valiliğe kadar gideceğiz bu konu ile ilgili. Burası Düzce Belediyesi’nin sorumluluğunda. Çalışmayı Milli Emlak ve DSİ’nin yaptığını biliyoruz. Ben bu konu ile ilgili Milli Emlak’a da haber verdim, Devlet Su İşleri’ne de haber verdim, Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne de haber verdim. Hepsini buraya bekliyoruz.”

“Bu ağaçların kesilmesini kesinlikle istemiyoruz”

Son olarak ağaçların kesilmesini kesinlikle istemediklerini vurgulayan Turan, şunları söyledi:

“Bu ağaçlara yazık günah. Dünyanın bir çok ülkesinde insanlar ağaçlara muhtaçken, biz hazır ağaçları kesiyoruz.  Burada, insanlar doğa yürüyüşü yapıyor, spor yapıyor. Buradaki ağaçların kesinlikle kesilmesini istemiyoruz. Mahalle halkımızdan gelenler oldu, bu ağaçların kesilmemesini onlarda istiyor.

HABER: Savaş ARI