Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından global çevresel sorunları ile çözüm önerilerini paylaşmak üzere “Dünya Çevre Günü” etkinliği düzenlendi.

 “Plastik kirliliğinin üstesinden gelmek”
Etkinliğin ilk sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Fatih Taşpınar, dünya üzerindeki plastik kullanımına ve bununla mücadelenin önemine dikkat çekerek, “2018 yılı 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün” ana konusunun “Plastik Kirliliğinin Üstesinden Gelmek” olarak belirlendiğini ifade etti.

“Bir ürünü almadan ve atmadan önce bir kere daha düşünmeliyiz.” diyen Taşpınar, açıklamalarında plastik malzemeler ve kullanımları hakkında bilgiler verdi. Plastik kirliliğinin boyutu ve oluşan plastik atıkların miktarı konusunda da katılımcıları bilgilendiren Doç. Dr. Taşpınar, “Günümüze dek geriye kazanılan hariç 8,3 milyar ton plastik üretilmiş ve 6,3 milyar ton plastik atık ortaya çıkmış. Bu atığın yüzde 9’u geriye kazanılmış; yüzde 12’si yakılmış; kalan yüzde 79’u ise doğal çevrede ve çöp toplama alanında biriktirilmiştir.” dedi.

Türkiye, plastik üretimi büyüklüğünde dünyada 7.
Türkiye’de plastik üretimi ve kullanımından da bahseden Doç. Dr. Fatih Taşpınar, 1950’de ülkemizde 1,5 milyon ton olan plastik üretiminin 1970’den sonra patladığını ve son 25 yılda üçe katlanarak 2016’da 335 milyon tona ulaştığına dikkat çekti. Plastik sanayicilerinin vakfı olan PAGEV’e göre ülkemizde yılda 10 milyon ton civarı plastik üretildiğini ve üretim değerinin de yaklaşık 36 milyar dolar olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Taşpınar, bu verilere göre Türkiye’nin, plastik üretimi büyüklüğünde dünyada 7. ve Avrupa’da 2. olduğunu katılımcılarla paylaştı.



 “Plastik üretimi ve tüketimi hava kirliliğine neden oluyor”
Programın diğer konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Bozkurt, plastik üretimi ve tüketiminin insan sağlığını olumsuz olarak etkilediğini ifade ederek, “Her gün yaklaşık 20 bin litre hava soluyoruz. Soluduğumuz hava, yaşam kaynağı olun oksijenle beraber hava kirleticileri de ciğerlerimize taşır. Bu nedenle hava kirliliği insan sağlığı ile yakından ilişkili bir kirlilik türüdür. Ayrıca başta iklim değişikliği ve asit yağışları olmak üzere pek çok önemli çevre sorununa yol açmaktadır. Atmosfere salınan kirletici gazlarının ve partiküllerin belirli miktar ve sürede havada bulunarak; atmosferin doğal bileşimini değiştirmesi, insana, bitkiye ve hayvanlara zarar vermesi hava kirliliği olarak tanımlanır. Bir bölgede hava kirliliğinin oluşabilmesi için kirletici kaynaklarının varlığı, topoğrafik yapının ve meteorolojik koşulların uygunluğu gereklidir.” dedi.

Hava kirliliğinin en önemli sonuçlarını; sera etkisi-küresel ısınma, asit yağmurları, görüş mesafesinin azalması, ozon tabakasının zarar görmesi ve canlılara olumsuz sağlık etkileri şeklinde açıklayan Bozkurt, alınabilecek önlemler hakkında da bilgiler verdi.

Programın kapanış konuşmasında, etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür eden Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur, “Çevre eğitimi ailede başlar. Plastik kullanımı ve tüketim toplumunun hastalıklarından kurtulmak gerekli, Avrupa’da ve bazı gelişmiş ülkelerde plastik, cam ve kâğıt atıklara uygulanan depozito uygulamasının ne kadar etkili ve başarılı olduğu görmekteyiz. Bu ve benzer uygulamaların da ülkemizde biran önce hayata geçirilmesi gerekli. Bu güne istinaden Dünya Çevre Günü’müz kutlu olsun.” dedi.
 
Haber: C.ÜSTÜNER