Vatandaşların tütün, alkol, madde, kumar, teknoloji gibi bağımlılık her türlü bağımlılıktan kurtulması için ücretsiz hizmet verecek olan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) için 81 il ve KKTC’de ortak açılış töreni düzenlendi. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaparken Düzce Valisi Cevdet Atay ve Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Av.Arb. Ali Dilber’de açılış törenine canlı bağlantıyla katıldı.

Kent Park içinde küçük bir binada…

Düzce’de vatandaşların hayatını zehre çeviren bağımlılıkların önüne geçmek için hali hazırda Kent Park içinde tek katlı küçük bir binada hizmet vermeye çalışan YEDAM için Düzceliler’e yakışır bir bina inşa etme girişimi Düzce Belediye Meclisi’nde AK Partili 3 üyenin ret, 1 çekimser ve 1 salonu terk ile meclisten geçmemişti. Tüm girişimlere rağmen Düzce açılış programına, yeni bina müjdesi olmadan katılmak zorunda kaldı.

‘Yepyeni bir dönem açılıyor’

Törende konuşan Erdoğan, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin ülkeye ve özellikle bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. Bu merkezlerin vatandaşların hayatına dokunduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu merkezlerde ücretsiz olarak sunulan hizmetler, bağımlılarla sınırlı kalmayıp onların ailelerini ve sosyal çevrelerini de içine alan geniş bir mücadele stratejisine dayanıyor. Bağımlılıktan kurtarılan insanlara, sağlık güvencesinden istihdama, boş zamanlarını değerlendirmeden meslek edindirmeye kadar geniş bir alanda destekler sağlanıyor. Böylece bu iradeyi gösteren insanların önlerinde adeta yepyeni bir dönemin kapıları açılıyor.” dedi.

‘Bağımlılıklarla mücadeleyi son nefesimize kadar sürdüreceğiz’

"Her işimiz gibi bağımlılıkla mücadeleyi de insan merkezli yürütüyoruz." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı, bir sivil toplum kuruluşu olarak bu çatı altındaki faaliyetlerin de temel felsefesidir. Ailelere, yetişkinlere, çocuk ve gençlere yönelik farklı programlarla yürütülen çalışmalar, Yeşilay'ın bir asrı aşan misyonuna ne derece sıkı sıkıya bağlı olduğuna da işaret ediyor. Tüm hayatını zararlı alışkanlıklar ve maddelerle mücadeleye adamış birisi olarak daima Yeşilay'ın yanında oldum, olmayı da sürdüreceğim. Her zaman altını çizerek ifade ettiğim gibi içki, madde ve kumar bağımlılığı tüm kötülüklerin anasıdır. Tütün kullanımı, hem kendimize hem çevremize zararlıdır. Teknoloji bağımlılığı, bizi insan yapan vasıflarımızdan uzaklaştırıp, gerçek olmayan bir dünyaya hapseder. Zararlı ve kötü olan her şey, her yerde ve her şart altında öyledir. Bizim Yeşilay'ımızla birlikte yürüttüğümüz mücadeledeki tek gayemiz, ülkemize ve milletimize ruhu da bedeni de dipdiri nesiller kazandırmaktır. İnşallah bu mücadeleyi ülkemizde tek bir bağımlı bırakmama azim ve kararlılığıyla son nefesimize kadar sürdüreceğiz."

Teknoloji bağımlılığına dikkat çekti

Erdoğan, günümüzde internete erişimin kolaylaşması ve sosyal medya platformlarının kontrolsüz bir şekilde yaygınlaşmasının eskiden beri bilinen bağımlılıklara yenilerini eklediğini söyledi. Bilgisayardan cep telefonuna, oyun konsolundan televizyona kadar uzanan teknoloji tabanlı bu yeni bağımlılık türleriyle mücadelenin Yeşilay'ın sorumluluk alanına girdiğini dile getiren Erdoğan, bu konuda devletin ilgili birimleri ve Yeşilay gibi sivil toplum kuruluşları yanında asıl olarak ailelere çok büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra YEDAM'ların ortak açılışını, 82 noktada, 81 il ve KKTC'de eş zamanlı olarak gerçekleştirdi. Bu noktalara canlı bağlantı gerçekleştirilen törende Erdoğan, "İnşallah bu gece, Türkiye genelinde 7'den 70'e tüm gençlerimizin, yavrularımızın bağımlılıklarının inşallah sonu olur." diyerek, diğer katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini kesti.

(AA / Öncü Haber Merkezi)