Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınında tehdit devam ederken, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’deki son durumu hafta içi her sabah Öncü TV ekranlarında yayınlanan, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programında anlattı.

“Düşüş trendindeyiz”

Düzce’de vaka sayısının düşüş eğiliminde olduğunu kaydeden Yılmaz,  “Şu anda salgınla ilgili düşüş trendindeyiz. Düzce’de vaka sayısı 100 binde 200’lerin altına da indi. Ama tabii yeni varyantlar söz konusu. Bizde bu varyantları dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Varyantlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Tabii virüsün doğasında olan bir konu, varyantlar yani mutasyonlar oluşa oluşa yok olacağını öngörüyoruz. Belki bizim farkında olmadığımız mutasyon ve varyantlar da gündeme geliyor olabilir. Yeni varyantında aşıya karşı belirli seviyede de olsa etkinliği gündeme geldi. Sonuçta elimizdeki en güçlü silah, ilk başından beri ifade ettiğimiz gibi aşı. Bundan önce dünyadaki bütün salgınlar aşı ile ortadan kalkmış. Şu anda eğer bir çocuk felci ortada yoksa bir kızamık salgını ortada yoksa bir boğmaca gibi salgınları yaşamıyorsak, belki de hiç görmüyorsak bu tür vakaları aşıların sayesinde görmüyoruz. Kovid-19 ile mücadelede de aşı bize çok büyük destek oldu. Şu anda hatırlarsanız, 2 yıl önceden beri uzun süre büyüklerimizi görme imkânı olmadı.  Bunun sebebi Kovid-19’du. Şuanda bu sosyal kazanımlarımızın olmasının en büyük sebebi, hastanelerimizdeki yoğunluğun belirli bir seviyenin üzerine çıkmamasının en büyük sebebi aşıdır” diye konuştu. 

“Mavi kategoriye geçmemize az kaldı”

Türkiye aşı haritasında Düzce’nin mavi kategoriye girmesine az kaldığını ifade eden Yılmaz, “Aşılama çalışmalarında mavi kategoriye geçmemizde yaklaşık bin kişi gibi aşılanmamış vatandaşımız kaldı. Tabii vatandaşlarımızın bazıları bütün sosyal medyada, basın yayın organları ile veya telefonla ulaşmamıza rağmen, halen bazen konudan çok fazla uzakta olan veya konuyla ilgili bilgisi olmayan vatandaşlarımız olabiliyor. Veya komşularının dedikleri ile bilimsel olarak söylenenlerden daha ziyade etkilenmiş olan hemşerilerimiz olabiliyor. Tabii yeni çıkacak olan Turkovac aşısını bekleyen vatandaşlarımız olabiliyor. Şuanda aşı ile ilgili bir zorlama yok biliyorsunuz. Bu aşı çalışmaları gönüllülük esası ile yapılıyor. Real olan bir konu var; hastanelerin yoğun bakımlarında yatan hastaların yüzde 90’dan fazlası aşısız veya tam doz aşısını tamamlamamış vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yani bu aşının insanlarımızı koruduğunu gösteriyor. Burada önemli olan vücudumuzun öyle ya da böyle kovid-19’u tanımış olması gerekiyor aşıyla. Tabii kış döneminde diğer viral enfeksiyonlarla birlikte bir etki yaşar mıyız diye bizde endişeleniyoruz. Pik yapar diye bir endişemiz yok yalnız. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda çok vakit geçiriyoruz. Bu nedenle bizde sürekli vatandaşlarımıza uyarılarda bulunuyoruz; ‘kapalı alanlarda fazla durmayın’ diye” şeklinde konuştu. 

“Yoğun bakımda yatanlar ya aşısız, ya da aşı dozlarını tamamlamayanlar”

 Pandemi Yoğun Bakım Servisinde tedavi gören hastaların ya aşısız, ya da aşı dozunu tamamlamayanların olduğunun altını çizen Yılmaz, “Şu anda pandemi yoğun bakımda 30 hastamız var. Yaklaşık bunların 17-18 tanesi entübe vakalar. Onun dışında, normal pandemi servisinde hasta sayımız 70 – 80 arasında değişiyor. Biliyorsunuz genç vefat eden hastalarımız da oldu daha önceki dönemlerde. Hamile bir vatandaşımızı kaybettik mesela. Bebeği kurtardığımız, ama anneyi kurtaramadığımız vakamız oldu. Bu nedenle hamile vatandaşlarımız bebeğe bir şey olur endişesine kapılıp, aşılarını yaptırmayanlar muhakkak aşı olmalılar. Genç hastalarımızdan entübe olanlarımız oldu. Kovid- 19 kronik rahatsızlığı olanları biz hep ön planda tutuyoruz, ama bazen hayat içerisinde çok farkında olmadığımız, belirli bir sürece kadar da fark edemeyeceğimiz, kalıtsal olarak bize geçmiş hastalıklarımız olabiliyor. Belki günlük yaşamda bunu pek hissetmiyoruz. Kovid -19’a yakalandığımızda bu hastalık kendisini gösterebiliyor. Bu yüzden mümkün olduğu kadar vatandaşlarımızın aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Aşılamada maviye geçemedik, ama pek de fena değiliz” ifadelerini kullandı.

“Kendi sorumluluklarımızın farkında olmamız lazım”

 Salgına karşı Düzceli vatandaşların, alınan tüm tedbir ve kurallara uymaya davet eden Yılmaz, “Biliyorsunuz kontrollü normalleşme dönemine geçtik. Artık vatandaşlarımıza, yaklaşık 2 yıldan beridir sürekli bu konularla ilgili bilgilendirmeler, eğitimler yapıyoruz. İşyerleri ile alakalı biz uzun süreden beridir oradaki çalışanlara da eğitimler verdik. Sağ olsun bu konu ile ilgili hem DESOB olsun, hem de Düzce Ticaret Sanayi Odası olsun bize destek verdiler. Onun dışında da mahalle mahalle ekipler kurduk, biliyorsunuz o dönemde. Bütün işyerlerine giderek de broşürlerimizi dağıttık. Arttık kontrollü normalleşme döneminde de kendi sorumluluklarımızın, kendimizin de farkında olmamız lazım. Biliyorsunuz bizim hakkımızın bittiği yerde başkasının hakkı başlar. Başkasının hakkına da girmemiz lazım. Sonuçta sadece hasta kendiniz olmuyorsunuz, o hastalığı eve getirdiğinizde sevdiklerinize bulaştırıyorsunuz” ifadelerine yer verdi. 

“Düzce’de sağlık yatırımları devam ediyor”

 Düzce’deki sağlık yatırımlarından da bahseden Yılmaz, son olarak şunları söyledi:

“Şu anda tabii sağlık yatırımlarımız devam ediyor. Başta Sayın Valimiz Cevdet Atay’ın koordinasyonunda olsun, diğer devlet büyüklerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz olsun, Düzceli hemşerilerimiz olsun, bizi kalplerine aldıkları için bizde elimizden gelen gayreti göstermek için çaba sarf ediyoruz. Geçen hafta Fizik Tedavi Merkezinde ki hidroterapi havuzlarını hizmete açtık. Tabii fizik tedavi sadece hidroterapi havuzlarından ibaret değil, orada farklı yöntemler de uygulanıyor. Aynı binada yatak artırımı ile ilgilide bir çalışmamız vardı. 50 yatak gibi bir kapasite artırımına gitmiştik. Onların çalışmaları da tamamlandı. Devlet Hastanemizin ana binasında da birinci katta idari bölümün olduğu yerde poliklinik yapmaya karar verdik. Bunun projesi tamamlandı ve ödeneği geldi. Ek hastane binası için çalışmalarımız sürüyor. Orası bizim için ve Düzce için bir gereklilik haline geldi. Tabii bürokratik yazışmalar uzun zaman alıyor. Onlar tamamlandıktan sonra, artık orası bizim gözüyle bakacağız. Orası bizim yatak kapasitesi bakımından da çok iyi olacak.” 

HABER: Savaş ARI